Magyar gazdaság

MNB - Rogán kellemesen meglepte az elemzőket

Hitelesnek nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank monetáris tanácsának két újabb tagjelöltjét.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó térségi szakelemzői Cinkotai János és Kocziszky György hétfői parlamenti meghallgatása utáni kommentárjukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy "mindkét (jelölt) hiteles". A JP Morgan szakértői szerint a jelölések "tovább enyhíthetik azokat az aggályokat, hogy az új kinevezettek politikailag motiváltak lesznek, és megbízatásuk kamatcsökkentésre szól".

A ház citybeli elemzői hétfői kommentárjukban úgy vélekedetek, hogy a jelöltek háttere és a parlamenti meghallgatáson tett nyilatkozataik alapján Cinkotai János a monetáris testület "héjább" - vagyis pénzügypolitikai szigorra hajló - táborához csatlakozhat, Kocziszky György ugyanakkor "inkább galamb benyomását kelti".

Az RBC Capital Markets befektetési társaság londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy a két új jelölés "várakozásaink ellenére nem negatív".

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi kockázatelemző csoport londoni szakértői közölték: várakozásuk szerint az MNB pénzügypolitikája enyhébbé válik ugyan, "de nem radikális mértékben".

A bizottság hétfői ülésén Rogán Antal javaslatai indoklásakor leszögezte: ha a két újabb jelöltet is megválasztja a parlament, akkor olyan monetáris tanács állhat fel, amelynek tagjai jelentős tapasztalattal, tudással rendelkeznek.

Cinkotai Jánosról elmondta: személyében az legnagyobb magyarországi szaktekintélyéről van szó, aki a jegybank mindegyik elnöke mellett betöltött valamilyen funkciót, így a jegybank működéséről tapasztalattal rendelkezik. Kocziszky György, aki a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, személye azért is fontos, mert megválasztása azt is jelenti: megbecsülik a nem budapesti szakmai műhelyeket is - húzta alá az elnök.

Kocziszky galamb Rogán héja Monetáris Tanács MNB Cinkotai kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek