Magyar gazdaság

Nem a magyar úton: Itt a lengyel nyugdíjreform első jóváhagyása

A lengyel parlament pénteken elfogadta a viták kereszttüzében álló nyugdíjreformot. Az ok hasonló a magyarországihoz: csökkenteni kell az államadósságot, ám a megoldás már eltér a hazaitól.

A lengyel alsóház, a Szejm 237-154 arányban fogadta el a nyugdíjreformot, amely azt eredményezi, hogy a mostani fizetések 7,3 százalékáról 5 százalékponttal kevesebbet, azaz csak 2,3 százalékot fizethet be mindenki a magánnyugdíjpénztárába. Az 5 százaléknyi befizetés a lengyel társadalombiztosítási rendszert gazdagítja majd. Vagyis Lengyelországban fennmarad a magánpénztári rendszer, nem kell senkinek sem választani az állami és a magánpénztár között.

A kormány szerint a reform nélkül a társadalombiztosítás képtelen lenne a mostani nyugdíjakat fizetni. A nyugdíjreformmal az állam 48 milliárd eurót takarít meg 2020-ig.

A törvényre még a Szenátusnak és Bronislaw Komorowski államfőnek is rá kell bólintania. A Donald Tusk vezette kormány azt reméli, hogy májustól már életbe léphet az új szabályozás.

Az 1999-es lengyel nyugdíjreform a magyarhoz hasonlóan két pillért hozott létre: az állami társadalombiztosítás mellett létrejöttek a magánnyugdíjpénztárak. A lengyeleknek azóta a fizetésükből 19,5 százalékot kellett befizetni a két pillérbe.

A lengyel államadósság a 53,3 százalékára rúgott tavaly, az alkotmány szerint az mértéke nem lépheti át a 60 százalékot. A 38 milliós lengyel társadalom gyorsan öregszik, így a társadalombiztosítás hiánya miatt az adósság is hamar meghaladná az alkotmányban rögzített mértéket.

A reform ellenzői közé tartozik Leszek Balczerowicz, volt pénzügyminiszter is. A kritikusok szerint igazságtalan a csökkentés, mert így a kormány megszegi az 1996-ban tett ígéreteit.

lengyel társadalombiztosítás tusk Komorowski szejm lengyel nyugdíjreform
Kapcsolódó cikkek