Magyar gazdaság

Szigorúan végre kell hajtani a Matolcsy-csomagot

Komoly szerkezeti gondok vannak az államháztartásban, emiatt a Széll Kálmán Tervben felvázolt kormányzati intézkedéseket következetesen végre kell hajtani - egyöntetűen erre következtetésre jutottak az MTI által megkérdezett elemzők azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közölte az államháztartás februári előzetes adatait.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary Nyrt. makroelemzője szerint az egyszeri bevételek az év hátra lévő részében még jelentősen javíthatják az államháztartás pozícióit, de ragaszkodni kell ahhoz, hogy a Széll Kálmán Tervben rögzített intézkedéseket következetesen végrehajtsa a kormányzat.

Kétségtelen - mondta az elemző -, hogy a februári államháztartási pozíciót egy nagyobb kamatfizetés rontotta, azonban az egyszeri tételek nélkül is kitűnik, hogy az államháztartás pozícióival később is jelentős gondok lehetnének. Mint hangsúlyozta, ezért a tervezett 900 milliárd forintos kiigazítást 2013 végéig végre kell hajtani. Az államháztartásnak jelentős kockázatai származnak munkaerőpiaci alapból, illetve a gyógyszerkasszából. Az alapfolyamatok azt mutatják, hogy a Széll Kálmán Tervben felvázolt intézkedésekbe nem fér bele semmilyen lazítás - mondta Árokszállási Zoltán.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere úgy vélte: "rémisztőek a februári számok, de annak tükrében, hogy a magánpénztáraktól mintegy 530 milliárd forintnyi egyszeri tétel, vagyis a mintegy két százaléka már az idén javítja a költségvetés pozícióját, várhatóan teljesülni fognak az idei államháztartási hiányra vonatkozó elképzelések.

Németh Dániel, az ING Bank makroelemzője szerint pedig az első kéthavi nagy hiány az államháztartás alapvető szerkezeti problémáira világít rá. Igaz az, hogy februárban magas volt a kamatkiadás, ráadásul ilyenkor rendszerint alacsonyak a központi költségvetés áfa- és szja-bevételei is, de az idei adókedvezmények még tovább csökkentették az szja-befizetéseket. Ezzel együtt tartós kiigazításra van szükség. Az idei tervek teljesítéséhez mindenképpen szükségesek az egyszeri bevételek, amelyek együttesen, a 250 milliárd forintos zárolással együtt mintegy ezer milliárd forintot hoznak.

Az ilyen egyszeri tételek és a Széll Kálmán-terv intézkedései összesen 900 milliárd forintot hoznak, de a kockázatokkal együtt hozzávetőleg ezer milliárd forintos "lyuk" van a költségvetésben. Ezt viszont az idei és a jövő évi növekedési többlet kiegyenlítheti. A szerkezeti reformok azonban szükségesek ahhoz, hogy az államháztartása a 2013-ra elképzelt megfelelő pozícióba kerüljön - emelte ki.

Széll Kálmán-terv államháztartás hiány Matolcsy-csomag Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek