Magyar gazdaság

Tavaly már Kína adta a globális össztermék 9,5 százalékát

Tavaly már Kína adta a világgazdaság egésze által előállított globális össztermék 9,5 százalékát, ez kétszerese annak, amennyivel öt évvel korábban, 2005-ben részesült a világgazdaság teljes termeléséből.

A kínai statisztikai hivatal összehasonlító adatai szerint Kína tavaly már a második volt a világ gazdaságainak sorában az Egyesült Államok után, megelőzve a korábbi második helyezett Japánt. A kínai tavaly az amerikai GDP 40,2 százalékát tette ki. 2005-ben Kína még csak az ötödik volt a világ vezető gazdasági hatalmainak sorában.

Tavaly a működőtőke-befektetés 59 milliárd dollár volt Kínában, ez 380-szoros növekedés 2005-höz képest. A dinamikusan növekvő befektetések 2009-re már az ötödik helyet biztosították Kínának a világgazdaságban, a működőtőke-befektetések nagyságát tekintve a 2005-ös 18. hely után. 2009-ben Kínába érkezett a világon befektetett működőtőke 5,1 százaléka.

Az évszázad közepére alapvető változás megy végbe a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság, India pedig a harmadik - a PricewaterhouseCoopers (PwC) egy korábbi tanulmánya szerint. A nemzetközi gazdasági tanácsadó előrejelzése szerint az évszázad közepén a GDP-t tekintve Kína messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely a második helyre szorul.

működő tőke GDP termelés gazdaság
Kapcsolódó cikkek