Magyar gazdaság

Újratárgyalnák a csomagot

A győztes ír pártoknak két hetük van a koalíciókötésre

A tavaly novemberben felvett 85 milliárd eurós EU–IMF-mentőcsomag feltételeinek újratárgyalását tartja egyik legfőbb feladatának a pénteki ír választást megnyerő Fine Gael párt. Az eddig kormányzó Fianna Fail 13 éves uralmát megszakító jobbközép párt tegnap meg is kezdte a koalíciós tárgyalásokat a dublini parlamentben a második legtöbb helyet szerző Munkáspárttal. Mindkét párt egyetért abban, hogy az uniós tárgyalásokon el kell érni a hét évre szóló mentőcsomagért fizetett, jelenleg hatszázalékos kamat mértékének csökkentését.

A Fine Gael azonban nem támogatja a Munkáspárt azon tervét, hogy az EU-nak ki kellene tolnia a deficitcsökkentésre vonatkozó határidőt. A mentőcsomagról szóló megállapodás keretében ugyanis Írország azt vállalta, hogy 2014-re a három százaléka alá szorítja az államháztartási hiány mértékét. A Munkáspárt ezt az időpontot szeretné egy-két évvel kitolni. Abban egyetértenek, hogy minél hamarabb le kell zárniuk a koalíciós tárgyalásokat, ugyanis a parlament első ülése után két nappal már a március 11-i eurócsúscson kell képviselni Dublin érdekeit. Az eurózóna állam- és kormányfőinek a csúcstalálkozója várhatóan kiemelten foglalkozik majd az ír, illetve a görög mentőcsomag feltételeinek újratárgyalásával. A pénzügyi tárca várományosa, Michael Noonan szerint a tárgyalásokat megkönynyíti, hogy az uniós mentőalap fő befizetőjének számító Németország kancellárjának pártja, a CDU a Fine Gaelhez hasonlóan a jobbközép európai pártcsalád, az Európai Néppárt tagja.

Az unióban minden bizonynyal idegesen reagálnak majd az új ír kormány felülvizsgálati terveire – vélekednek tegnapi elemzésükben az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Közleményükből kiderül: nem túl szerencsés időpontot választott a szigetország a tárgyalások újranyitására, hiszen a tavasz folyamán érezhető nyomás alá kerülhet az eurótérség perifériájának állampapírpiaca.

A portugál hozamok több mint két hete 7 százalék fölött tanyáznak, és bár hosszú futamidejű kötvényeknek a közeljövőben nem lesz lejárata az ibériai országban, a következő hetekben tetemes rövid lejáratú kibocsátásra kell számítani. A portugáloknak az idén összesen húszmilliárd euró körüli a forrásigényük, ennek eddig csupán harmadát sikerült finanszírozni a piacról. Vagyis túl sok „mozgásterük” biztosan nem lesz az íreknek. 

mentőcsomag unió írország adósválság
Kapcsolódó cikkek