Magyar gazdaság

Vége a válságnak? Húsz éves mélyponton a munkanélküliség Németországban

Idén húsz éves mélypontra zuhanhat a német munkanélküliségi ráta – állítja a Munka-erőpiaci és Foglalkoztatási Hivatal (IAB) kutatóinak előrejelzése. A prognózis hátterében a GDP reálértéken vett 3 százalékos bővülése áll.

2011-ben a korábban jelzettnél 320 ezerrel kevesebb 2,93 millió munkanélkülivel számolnak az IAB szakemberei. A javulást elsősorban azzal magyarázzák, hogy a nemzetgazdaság nettó értéken számolt bővülése három százalékra rúghat idén.

Németországban a munkaképességűek száma is emelkedést mutat: az előrejelzések szerint 360 ezerrel többen dolgoznak, s ezzel 40,84 millióra nő a munkaképességű lakosok száma (Németország népessége 2008-as adatok szerint meghaladja a 82,2 millió főt).

Ha a statisztikák is igazolják a kutatók előrejelzéseit, akkor 2011-ben 20 év óta a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát mérhetik az eurózóna legerősebb gazdaságában. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a foglalkoztatottságot külső hatások is befolyásolhatják: így például az észak-afrikai események, a nyersanyagárak emelkedése, az EU-periférikus országok államháztartási helyzete, s a Japán katasztrófa is komoly rizikófaktorok a német gazdaságra nézve.

Az IAB kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy a demográfiai folyamatok miatt egyre több a munkaerőpiacot elhagyó: mintegy 200 ezer ember válhat inaktívvá, amelyet elsősorban az idősebbek és a nők foglalkoztatásának ösztönzésével és május elsejét követően a Kelet-Európából érkező dolgozókkal lehet némileg korrigálni.

Németországban a vállalatok elsősorban szakembereket keresnek: a cégek 38 százaléka tervez munkaerő-felvételt a következő hónapokban, amely mintegy 300 ezer új munkahelyet jelent.

Németország munkanélküliség munka nők IAB foglalkoztatás munkaerőpiac statisztika idősek szakember
Kapcsolódó cikkek