Magyar gazdaság

Zsíros pénzt töltenének a büdzsébe

Meghaladhatja a 386 milliárd forintot is az egészségtelennek tartott élelmiszerekre kivethető termékdíj, ha megnyeri a kormány tetszését az erről készült szakértői anyag. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet munkatársai „feketelistára” küldenének bizonyos csokoládékat, cukrászsüteményeket, hamburgereket, szénsavval dúsított üdítőitalokat, de egyes étolajféléket is.

Óvatosak, ezért négyféle választási lehetőséget kínálnak a kormánynak, hiszen sokak által fogyasztott élelmiszerekről van szó. Mivel az adónövekedés csökkentheti a fogyasztást, ezért úgy kell „belőni” az adóoptimumot, hogy az hizlalja a költségvetést, de segítse elő az egészségesebb táplálkozást is. Nemzetközi tanulmányok szerint ugyanis a telített és transzzsírok 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így drámaian nő az egészségbiztosító kiadása.

Szakemberek azonban attól tartanak, hogy a termékdíjat is „lenyeli” az állami költségvetés, pedig azt a betegellátás feltételeinek javítására, a kritikus orvoselvándorlás megállítására kellene fordítani. Az ágazatból ugyanis az elmúlt években – a konvergenciaprogram teljesítése miatt – 230 milliárd forintot vontak ki, ezért az elmaradt béremelés ellenére is tetemes adósságot halmoztak föl a kórházak. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által tervezett struktúraváltás jelentősen javíthatja a gyógyítás hatékonyságát, ám az év közepétől tervezett változtatásoknak csak a következő években lehet jótékony hatása.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

hamburgeradó egészségtelen fogyasztás egészségügy
Kapcsolódó cikkek