Magyar gazdaság

2004 óta nem történt ilyen Kínával

Kína 2004 után most először mutatott ki negyedéves kereskedelmi deficitet.

A kínai vámhivatal jelentése szerint 2011 január és március között az ország 1,02 milliárd dollárnyi kereskedelmi deficitet regisztrált. Az AP szerint a hét éve nem látott negyedéves mínusz hátterében a felszökő nyersanyagárak állnak, amelyek megemelték az értékét.

A helyzet ugyanakkor kissé javul, hiszen a hivatalos statisztikák szerint februárban a deficit még 7,3 milliárd dollárt tett ki, míg márciusban az összeg már csak 140 millió dollárra rúgott.

Az ugyan 26,5 százalékkal, 399,64 milliárd dollárra ugrott az első negyedévben, de az import még erőteljesebben, 32,6 százalékkal emelkedett és elérte a 400,66 milliárd dollárt. A vámhivatal jelentése szerint az import értéke csúcsot döntött azzal, hogy most először átlépte a 400 milliárd dolláros határt.

Peking az elmúlt negyedévben több elektronikai berendezést, autót és vasércet, valamint szójababot importált – mindegyik termék ára emelkedett az elmúlt időszakban. A kínai kormányzat az év egészét tekintve továbbra is 160-200 milliárd dolláros kereskedelmi többlettel számol, ugyanakkor az összeg csökkenhet, ha az olajárak továbbra is magasak maradnak. 

Az import relatív növekedése egyébként nem csak a kínai piacra számító külföldi gyártóknak kedvez, de a kommunista ország kormányának is, hiszen ezzel esély nyílik a fogyasztás növelésére és egyben az export-függőség csökkentésére. Emellett a kisebb kereskedelmi többlet diplomáciai előnye, hogy segíthet megbékíteni Washingtont, tekintettel arra, hogy az amerikai kormány számtalanszor kritizálta Kínát azért, mert az ország úgymond aránytalan előnyöket biztosít exportőrei számára a mesterségesen gyengített jüan segítségével.

AP - Világgazdaság Online-->

kereskedelmi deficit jüan import export többlet
Kapcsolódó cikkek