Magyar gazdaság

Csődveszélyben Portugália - Az IMF kész segíteni

Portugáliának európai pénzügyi segítségre van szüksége - ismerte el a Jornal de Negóciosnak az ország pénzügyminisztere.

Fernando Teixeira dos Santos a lisszaboni üzleti lap online kiadásában tegnap este közölt interjúban ezt azzal indokolta, hogy a legutolsó megszorító csomag visszautasításával az ellenzék "felelőtlenül hajszolta bele" az országot a pénzpiacokon fenntarthatatlan helyzetbe.

Ezzel a szocialista kormány tárcavezetője arra a két héttel ezelőtti parlamenti szavazásra utalt, amely a kisebbségben kormányzó miniszterelnök, José Sócrates bukását hozta el. Ennek ellenére a pénzügyminiszter úgy látja, a jelenleg ügyvezető kormány képes lesz megtalálni azokat a külső forrásokat, amelyekkel elkerülhető az ország összeomlása. (Ennek összegét az EU vezetői 80 milliárd euróra becsülik.)

Teixeira dos Santos szerint a szerdai kötvénykibocsátás is azt mutatta, mennyire súlyos helyzetben van az ország. A pénzügyminiszter szerint erre utalt a korábbinál jóval kisebb külső kereslet és a magas kamatszint is. A portugál állampapírok mostanában legfontosabb vevőinek számító hazai bankok a hét elején elutasították a további kötvényvásárlásokat, és gyakorlatilag arra utasították az ország vezetését, hogy mielőbb forduljon az EU-hoz pénzügyi segítségért. Az Európai Bizottság szóvivője szerint Brüsszel egyelőre nem kapott hivatalos felkérést a portugál kormánytól.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, hogy kész segíteni Portugáliának, amelynek ügyvezető kormánya nem sokkal korábban bejelentette, hogy pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz. A lisszaboni bejelentés ellenére az euró tartotta árfolyamát a dollárral szemben.
 
Az intézet közleménye szerint még nem kapott hivatalos kérést Portugáliától.

Portugália EU pénzügyminiszter adósválság
Kapcsolódó cikkek