Magyar gazdaság

Fed: Nyugaton a helyzet változatlan

A várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem változtatott az alapkamaton, vagyis az Egyesült Államokban irányadónak tekintett egynapos (overnight) kamat továbbra is 0,00 és 0,25 százalék között áll.

A Ben Bernanke által vezetett központi bank a várakozásoknak megfelelően a növekedést előrébb valónak tartotta az inflációs veszélyeknél, még akkor is, ha korábban beismerték, hogy a gazdasági expanzió a korábban várthoz képest visszafogottabb.

A Marketwatch által megkérdezett elemzők szerint a Fed addig nem is változtat a kamatokon, amíg nem sikerül teljesen kielemezni az olajár által okozott gazdasági sokkot. A benzinár országszerte 27 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, ami jelentősen csökkenti a magas olajfogyasztáshoz szokott amerikaiak elkölthető jövedelmét (és ezáltal a GDP-növekedését), ráadásul az inflációt is növeli. Hogy melyik hatás erősebb, arról viszont egyelőre megoszlanak a vélemények, nemcsak az elemzők, hanem a Fed döntéshozók körében is. Ennek köszönhetően reagál visszafogottan a Fed kamatdöntésekért felelős Nyíltpiaci Bizottsága.

alapkamat GDP Bernanke infláció Fed irányadó kamat
Kapcsolódó cikkek