Magyar gazdaság

Így hasít a német gazdaság, így kullogunk mi

Németországban 100 euró bruttó bér után a munkaadók a magángazdaságban átlag 28 euró mellékköltséget fizetnek - amint a szövetségi statisztika hivatal közölte Wiesbadenben. Európában ez az összeg átlagosan 31 euró.

A német magángazdaságban egy munkaóra a munkaadóknak átlag 29,20 euróba került.  Európában ezzel Németország a hetedik helyen szerepel, a felső harmadban. A bruttó béreket terhelő mellékköltségek - a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint - Svédországban a legmagasabbak. Ott a munkaadók minden 100 euró bruttó bér után plusz 51 eurót fizetnek. Utána Franciaország következik, 49 euróval, ez az összeg Máltán a legalacsonyabb: 10 euró.  A legtöbb pénzt a magán munkaadóknak Dániában kell kifizetniük, átlag 37,60 eurót, míg a legkevesebbet Bulgáriában: 3,10 eurót - jelenti az AFP.

A német feldolgozóiparban, amely különösen ki van téve a nemzetközi versenynek, egy munkaóra 2010-ben 33,10 euróba került, s ezzel a Szövetségi Köztársaság Európában az 5. helyen szerepelt. A német magán munkaadóknak a legtöbbet az energiaellátásban kellett fizetniük (44,50 euró), utána a bankok és a biztosítók következnek (43,70 euró), míg a legkevesebbe (14,30 euró) a vendéglátós munkahelyek kerülnek.

Mint arról beszámoltunk, a térség egyik legmagasabb adóterhelése, közel 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint. A tanulmány alapján hazánk a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén sem áll valami fényesen, itt a hetedik legmagasabb elvonási szintet produkáljuk az egész EU-ban.

Az erőteljes fellendülés a munkaerőpiacra is kedvezően hat. Német kormányszakértők becslése szerint 2012 végig kereken 600 ezer új munkahely létesülhet az országban.

A felszámolási eljárás alá vont cégek száma már tavaly szeptember óta folyamatosan csökken Magyarország első számú gazdasági partnerénél, a magyar gazdaságban viszont nem javul a helyzet; az Opten céginformációs szolgáltató társaság kimutatása szerint januárban 1 352 magyarországi céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ami 2,4 százalékkal több a tavaly januárinál. A csődhullám februárban sem hagyott alább, márciusban pedig ugyan kevesebb új felszámolást indítottak, de az éves trend lényegesen nem változott, továbbra sem enyhültek a magyar cégvilág válságtünetei.

Ezzel párhuzamosan német gazdaságkutató intézetek után a szövetségi kormány is megemeli a gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát - immár hatodik alkalommal. Rainer Brüderle gazdasági miniszter 2011-re legalább 2,5 százalékra emelné a növekedésre vonatkozó várakozást

adóteher Németország Opten német munkaadó feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek