Magyar gazdaság

Megrángatták az orosz medve bajszát - Többre nem telik?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a kínai központi televíziónak nyilatkozva kijelentette, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy másodszor is indul az elnökválasztásokon.

Az Itar-TASZSZ idézte Medvegyevet, aki szerint a döntés igen rövid időn belül megszületik, hiszen a választásig alig egy év van hátra. A döntésnek azonban "figyelembe kell vennie a fennálló szociális helyzetet, a jelenlegi politikai környezetet, és ami a legfontosabb, az emberek magatartását".

Medvegyev szerint Vlagymir Putyin miniszterelnökkel közösen döntenek arról, ki induljon az elnökválasztáson. Az elnök hangsúlyozta, hogy Putyinnal igen jó, baráti viszonyt ápol, csakúgy, mint az elmúlt húsz évben. "Senki nem jósolhatja meg a jövőt, de elnökként kötelességem, hogy gondolkodjak a kérdésen".

A bejelentés megfogalmazásának érdekességét az adja, hogy Medvegyev az elmúlt időszakban szokatlanul erős hangot ütött meg az állami tisztséget viselő cégvezetők tekintetében. Akkor megírtuk: hatalmi harcot kockáztat Vlagyimir Putyinnal, miután egyes állami tulajdonú vállalatok igazgatótanácsaiból meneszteni akarja Putyin szövetségeseit.

A távozásra kért vezetők közé tartozik Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, aki a Rosznyeft, a legnagyobb orosz olajvállalat elnöke. Szecsin az 1990-es évek első felében együtt dolgozott a jelenleg miniszterelnök Putyinnal a szentpétervári polgármesteri hivatalban. Szecsinen kívül Alekszej Kudrin pénzügyminiszternek is le kellene mondani tisztségéről, amelyet Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB felügyelőbizottsága élén tölt be.

Ha Medvegyev végrehajtja tervét, az azt mutatja, hogy meg akarja kezdeni a szabadpiaci politikájának megvalósítását és független döntéshozóként cselekedne – vélte Masha Limpman, a Carnegie Moscow Center elemzője. A szakértő szerint Medvegyev lépése jelentősen meggyengítheti Putyin nagy erőt képviselő szövetségeseit, és ezzel az elnök erősíteti tekintélyét. A mostani, elnökválasztással kapcsolatos bejelentés viszont azt is sejtetheti, hogy Medvegyev a ciklus végén visszavonul.

Az elnök egyébként jelenleg Kínában tárgyal a fejlődő országok vezetőivel. A friss bejelentések szerint a Gazprom energiaóriás megerősítette, hogy a Kínával kötendő gáz adásvételi szerződést 2011 közepén írják alá. A Gazprom úgy véli, hogy a kínai partnerekkel folyó tárgyalások befejezése meggyorsítja az Altáji fő gázcsővezeték építését, amely Nyugat-Szibériából Kínába szállít majd gázt.

elnök igazgatótanács Medvegyev Kudrin Szecsin Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek