Magyar gazdaság

Milliárdokat adna a Putyin, csak szülessenek a gyerekek

Vlagyimir Putyin 2012-ig átszámítva 53 milliárd dollárt költene a születésszám és a várható élettartam növelésére. Az orosz miniszterelnök szerint ugyanis csak így lehet erős és versenyképes gazdaságot építeni.

Vlagyimir Putyin szerdán a Duma, az orosz törvényhozás előtt tartott beszédében hangsúlyozta 2012-es választásokat követően is szeretne az orosz politikai elit meghatározó alakja lenni, de az egyelőre nem tudni, hogy Dmitrij Medvegyev biztosítja-e neki ismét– írja a BBC. Mint ismeretes, Putyin hosszú ideig Oroszország elnökeként tevékenykedett, ám mandátuma lejártakor, a törvény értelmében nem nevezhették ki újra, ezért közeli politikai szövetségese Medvegyev lett az elnök, aki később Putyint nevezte a kormány élére.

Szerdai beszédében Putyin kitért a kormány 2012-ig tartó gazdaságpolitikájára. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság túlontúl függ az olaj-és gázexporttól. Mint mondja, az elmúlt hónapokban tapasztalható olajár rally csak azt bizonyítja, hogy új gazdasági modellre van szükség. Szerinte az exportpiacoknak való kitettség veszélyezteti a nemzeti függetlenséget.

„Őszinte leszek, egy modern világban élünk, amelyben ha gyenge vagy, akkor mások mondják meg, merre haladj, milyen politikát folytass, mely ösvényre lépj rá” – fogalmazott.

Erre az egyik megoldásnak a demográfiai kihívások orvoslását látja Putyin. Oroszországban a népesség 6 százalékkal csökkent a kilencvenes évek közepe óta.

„Elsőként a várható élettartamot szeretnénk 71 évre növelni, majd második lépésként 25-30 százalékkal növelni a születésszámot a 2006-os adatokhoz képest” – tette hozzá.

Oroszország népessége 142,7 millió. Az országban is komoly gond a népességcsökkenés 0,07 százalék évente, ami azt jelenti, hogy 10 éven belül a lakosság 136,6 millió főre csökken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a férfiak várható élettartama mindössze 61,8 év, a nőké pedig 74,2 év Oroszországban.

Vlagyimir Putyin beszédében más törtető célokat is megfogalmazott, mely szerint 2020-ra Oroszország a világ öt legnagyobb gazdaságává kell, hogy váljon. Jelenleg a hatodik helyen áll.

várható élettartam Oroszország WHO semográfia m olaj születésszám export Putyin lakosság
Kapcsolódó cikkek