Magyar gazdaság

A neves kutatóintézet már kívül látná a görögöket az eurózónából

Rekord magasra emelkedtek a 10 éves lejáratú állampapírok hozama, eközben az eurózóna miniszterelnökei azon vitáznak, Görögország államadósságát át kell-e ütemezni, a magas hozamokat tekintve az adósság visszafizetésére vajmi kevés esély lesz.

A 10 éves lejáratú államkötvények hozama 61,5 bázisponttal 16,75 százalékra emelkedtek a pénteki aukción.

A közösség pénzügyminisztereinek csúcstalálkozóján a képviselők arról vitáznak átütemezzék-e a Görögországnak tavaly megítélt 110 milliárd eurós adósságot, amelyet a dél-európai ország az IMF-től és az uniótól vett fel. Az Európai Központi Bank (EKB) szakemberei, de most már Angela Merkel is határozottan kizárt egy azonnali átstrukturálási programot. A német kancellár néhány napja még állította, ha Görögországnak szüksége lenne rá, Németország többet is fizetne.

Hans-Werner Sinn, a német Ifo gazdaságkutató intézet vezetője szerint a csőd közeli ország problémáira egyedül az jelentene megoldást, ha az állam kilépne az eurózónából, s ismét régi pénznemét, a drachmát vezetné be. A pénzügyminiszterek tanácsának elnöke Jean-Claude Juncker szerintegy „enyhe átütemezés” elképzelhető, hogy minimalizálják a befektetők veszteségét. A független elemzők szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben pusztán csak időhúzásról volt szó.

Görögországhoz hasonlóan Spanyolországban is kötvénykibocsátást tartottak, a befektetők itt sem sokkal lelkesebbek, sokakat elbizonytalanítanak a hétvégi régiós választások. A 10 éves lejáratú spanyol állampapírok hozama 9,1 bázisponttal 5,44 százalékra emelkedtek, így Madrid sikeresen értékesített 2,5 milliárd eurónyi adósságot.

aurózóna államadósság Spanyolország Merkel EU kötvényaukció drachma Görögország pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek