Magyar gazdaság

Ekkora lyukat tömtek be a nyugdíj-befizetéseinkkel!

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,0 százalékát tette ki. A finanszírozási képesség jelentős emelkedése elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfernek köszönhető - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb közleményében. A nyugdíjpénzek nélkül 5,6 százalékra rúgna a hiány. Az államadósság a GDP 81,6 százaléka volt első negyedévben.

Az MNB közleményéből az is kiderül, hogy a nyugdíjvagyon átvezetését leszámítva az államháztartás finanszírozási képessége a -4,6 százaléka volt az elmúlt egy évben. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 81,6 százaléka volt 2011 első negyedévének végén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,8 százalékát érte el. A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,8 százaléka volt.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,0 százaléka (1379 milliárd forint) volt. A magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt a háztartások által az államháztartásnak nyújtott, az éves GDP 9,6 százalékát kitevő tőketranszfer figyelembe vétele nélkül az államháztartás finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP -4,6 százaléka (-1271 milliárd forint) volt.

2011 első negyedévében az államháztartás finanszírozási képessége a negyedéves GDP 36 százalékát tette ki (2289 milliárd forintot). A magánnyugdíj-pénztári kilépésekhez kapcsolódó tőketranszfer elszámolása nélkül az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP -5,6 százaléka (-361 milliárd forint) volt. A magán-nyugdíjpénztári kifizetések felszámolása - egyszeri tétel - nélkül tehát a hazai termék 5,6 százalékára rúgna a hiány.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 első negyedévének végén a GDP 81,6 százaléka volt (22456 milliárd forint). Az államháztartás nettó tartozása (14518 milliárd forint) a GDP 52,8 százalékát tette ki 2011 első negyedévének végén.

Az államháztartás nettó tartozása 2011 első negyedévében elsősorban a magánnyugdíj-pénztári kilépések következtében elszámolt tőketranszfer miatt csökkent. A bruttó adósságot az első negyedév végéig nem érintette a tőketranszfer, mivel a magánnyugdíj-pénztárak még nem utalták át az államháztartás számára a kilépők vagyonát, így még nem kezdődött el az állampapírok bevonása és más vagyonelemek értékesítése.

2011 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége (2306 milliárd forint) elsősorban a magánnyugdíj-pénztárakkal szembeni egyéb követelések növekedését tükrözi. Emellett a központi kormányzat eszközei közül számottevően nőttek a központi banknál elhelyezett betétek és a hitelintézeteknek nyújtott hitelek, miközben jelentősen nőttek értékpapír tartozásai és csökkentek hiteltartozásai. A helyi önkormányzatok finanszírozási képessége (69 milliárd forint) elsősorban betéteik növekedésében tükröződött. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényüket (85 milliárd forint) alapvetően a központi kormányzattól felvett hitellel fedezték - írja a jegybank.

magánnyugdíj-pénztár GDP államháztartás államadósság hiány MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek