Magyar gazdaság

Fenyeget az IMF - Kézzelfogathó közelségben a görög csőd

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította Görögországot arra, hogy biztosítsa a pénzügyi garanciákat, azaz hajtsa végre az ígért reformokat, máskülönben a szervezet nem folyósítja a nemzetközi hitelcsomag következő részletét. Az IMF júniusban 12 milliárd eurót utalna át a görög nemzeti számlára.

Caroline Atkinson, az IMF szóvivője szerint megengedhetetlen az, hogy hatalmas szkadék tátonghójon egy ország szükséges és rendelkezésre álló forrásai között. Ha Görögország nem hajlandó lépéseket tenni az irányba, hogy ezt csökkentse, az IMF felfüggeszti a folyósítást.

A súlyosan eladósodott Görögország tavaly igényelt az IMF-től és az Európai Uniótól 110 milliárd euró kölcsönt, amelyből 30 milliárdot az IMF folyósít. A fejében a dél-európai országnak komoly költségcsökkentő intézkedéseket kell tennie, egyebek mellett a gazdasági és szociális politikában. Az IMF május 10-én indított vizsgálatot Görögországban, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az állam esetleg további csomagra szorul, hogy elkerülje az államcsődöt.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az EU pénzügyminiszterek tanácsának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján garantálta, hogy Görögország a következő 12 hónapban biztosan vissza tudja fizetni a tartozásait. Ehhez azonban szükség van az IMF támogatására is.

Caroline Atkinson ugyanakkor azt elismerte, hogy a görög kormány és a lakosság is komoly áldozatott hozott. Ám a pénzpiacok nem úgy reagáltak a csomagra, ahogy azt várták, s a hatalmas egy részének csökkentéséhez az államnak több vagyonelemétől meg kell válnia.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője szerint, ha a Nemzetközi Valutaalap blokkolja a lehívást, akkor a kieső összeget az EU-nak kellene átvállalni, ami akadályokba ütközhet. Számos EMU tagállam ugyanis a rá eső részt egyrészt nem tudná mellényzsebből kifizetni, másrészt, még ha lenne is miből, nem biztos, hogy szívesen öntenek pénzt egy feneketlen teknőbe. A görögök megítélése továbbra is a kereskedők fókuszában lesz, de csütörtökön a gyenge amerikai adatok megállították az EUR/USD árfolyamának az esését. A dollár egy százalékot gyengült az euróval szemben egészen 1,4270-ig. Pénteken a dollár/forint árfolyama várhatóan 187-190 között fog mozogni.

mentőcsomag IMF részlet államadósság Juncker privatizáció EU Görögország
Kapcsolódó cikkek