Magyar gazdaság

Hol a legjobb élni Magyarországon? Kiderült!

Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) előzetes 2009. évi regionális adatai a régiók közötti különbségek fokozódását, a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország gazdasági előnyének további növekedését jelzik, miközben a többi régió országos átlaghoz viszonyított teljesítménye a Dél-Dunántúl kivételével csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.

A bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben 26 054 milliárd forint volt folyó beszerzési áron, ennek 49,6 százalékát Közép-Magyarországon, 25,2 százalékát a Dunántúlon és ugyancsak 25,2  százalékát az Alföld és Észak nagyrégióban állították elő – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványában.

A központi régió részesedése 2009-ben tovább nőtt (1,5 százalékponttal), miközben a nyugati és a keleti országrészek GDP-hez való hozzájárulása csökkent az előző évihez képest (0,9, illetve 0,6 százalékponttal).

A központi régión belül Budapest az ország teljes bruttó hazai termékének 39,5 százalékát hozta létre, ennek súlya 2008-hoz mérten 1,8 százalékponttal nőtt. A Dunántúl 2009. évi gazdasági teljesítményének jelentős mérséklődését a Közép- és Nyugat-Dunántúl régiókat erősen sújtó gazdasági válság okozta, amelynek következtében a feldolgozóiparon belül leginkább a járműgyártás teljesítménye maradt el az előző évitől.

Az előzetes adatok arra mutatnak rá, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék 2009-ben országosan 2 600 000 forint volt, 2,4 százalékkal kevesebb (folyó áron) az egy évvel korábbihoz képest.

A fajlagos mutató értéke az országos átlag százalékában 5 régióban csökkent, közülük a Nyugat- és Közép-Dunántúl régióé volt a legjelentősebb (4,3 illetve 4,1 százalékpont). A rangsorban továbbra is kiemelkedő helyen álló Közép-Magyarország – az előbbiekkel ellentétben – 3,1 százalékpontos növekedést mutatott, míg Dél-Dunántúl egy főre jutó értéke az előző évi szinten maradt.

Az egy főre jutó GDP régiók szerint

A KSH rámutat, hogy 2009-ben az egy főre jutó bruttó hazai termék alapján az ország régiói közötti különbségek tovább erősödtek, miközben a rangsor nem változott az előző évhez képest. A továbbra is az első helyen álló Közép-Magyarország és az utolsó helyen lévő Észak-Magyarország fajlagos mutatója között minden eddiginél nagyobb, 2,8-szeres a különbség – írja a KSH.

Amennyiben a fővárost is magába foglaló Közép-Magyarország adatát figyelmen kívül hagyjuk, akkor a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező Nyugat-Dunántúl és Észak-Magyarország mutató értéke között ennél lényegesen mérsékeltebb, 1,5-szeres a különbség – ez az érték 2008-ban 1,6-szeres volt.

Az egy főre jutó GDP alapján a megyék sorrendjében nem volt jelentős változás 2009-ben az előző évihez képest. A fajlagos mutató szerinti fejlettségi rangsorban a megyék többsége (12 megye) megőrizte helyét, 4-4 megye egy helyet javított, illetve rontott pozícióján.

A főváros kiugró és évről évre növekvő fajlagos mutatójának értéke az országos átlag 2,3-szerese volt 2009-ben, ez 8,6, illetve 9,7 százalékpontos növekedés 2008-hoz és 2007-hez képest. Országos átlag feletti értékkel továbbra is Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék rendelkeznek, annak ellenére, hogy a mutató értéke mindkét megye vonatkozásában az előző évihez viszonyítva 3,8 százalékponttal visszaesett. Az első két helyen álló megyék és az utolsó két helyen álló Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád megye pozíciója 2009-ben sem változott. A legfejlettebb Budapest és a legkevésbé fejlett Nógrád megye közötti különbség tovább nőtt, 2008-ban 4,9-szeres, 2009-ben 5,2-szeres volt.

A főváros adatát figyelmen kívül hagyva, a változatlanul legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező Győr-Moson-Sopron és a legkisebb értéket képviselő Nógrád megye mutatója között ennél lényegesen mérsékeltebb – 2008-ban 2,5-szeres, 2009-ben 2,4-szeres – volt a különbség.

A gazdasági válság 2009-ben a legerőteljesebben a megyei átlag feletti értékkel rendelkező Fejér és Zala megyében éreztette hatását, ahol az egy főre jutó GDP megyei átlaga 4,3, illetve 7,4 százalékponttal esett vissza – állapítja meg a statisztikai hivatal.

Magyarország egy főre jutó bruttó hazai terméke 2009-ben – a nemzetközi összehasonlításban használt vásárlőerő-egység paritáson – 15 281 euró volt, 5,4 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva, illetve 35,2 százalékkal kevesebb, mint az európai uniós átlag.

A folyó áron mért visszaesés ellenére e mutató az EU-27 átlagához viszonyítva kismértékben, 0,4 százalékponttal emelkedett. Ezen belül a Közép-Magyarország régió mutató értéke 9,5 százalékkal magasabb, a két legfejletlenebb Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióié pedig közel 60 százalékkal alacsonyabb volt az uniós átlagnál. Az ország többi régiójának teljesítménye az uniós átlag felét sem érte el, Közép- és Nyugat-Dunántúl (55,6  százalék, illetve 60,2 százalék) kivételével.

A közép-magyarországi régió javítani tudott pozícióján 2005 óta (ahol már akkor is az EU-s átlag 100 százaléka felett állt az egy főre jutó GDP), azonban az ország többi régióját tekintve szignifikáns eltérés nem látható.

KSH GDP bruttó hazai termék régiók Magyarország megyék régió
Kapcsolódó cikkek