Magyar gazdaság

Így büntetné a béremelést elmulasztó cégeket a Rogán-bizottság

A kiesett járulék és a bejövő többlet-adóbevétel mellett 10 milliárd forintos kiadást okozna a költségvetésnek a bérkompenzáció ellentételezéseként biztosított járulékkedvezmény. A kompenzációt elmulasztó vállalkozások nem kapnának állami támogatást és megrendelést.

Az adó- és bérmonitoring-bizottság javaslatcsomagjának egyik pozitív ösztönzőjeként kedvezményt kapnának a tb-járulék befizetése alól a bérkompenzációt végrehajtó vállalkozások – mondta el Rogán Antal, a bizottság vezetője a Magyar Nemzetnek.

A kompenzáció igénye az alacsony, illetve közepes keresetűekre vonatkozik. Így Rogán szerint 19-20 milliárd forint maradna a vállalkozásoknál. A megnövekedett szja-bevétel és az elköltött összeg áfavonzata miatt azonban körülbelül 9 milliárd forint visszafolyna az államhoz. Rogán megerősítette azt a korábbi értesülést is, miszerint azok a vállalkozások, amelyek nem hajtották végre a tavaly decemberi OÉT-megállapodásban foglaltakat, vagyis nem teljesítették a 4-6 százalékos béremelési ajánlást, nem kaphatnak majd állami támogatást vagy megrendelést.

„Alapvetően nem rossz ötlet a foglalkoztatás terheinek csökkentése, a munkahelyek megtartásának ilyen támogatása, ám nem tudok véleményt nyilvánítani egy olyan konstrukcióról, amit nem láttam. A kormány bérkérdésekről ugyanis sem nyilvános, sem informális keretek közt nem tárgyalt a munkaadókkal és a munkavállalókkal” – mondta el a Világgazdaságnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid hangsúlyozta: a bér a teljesítmény elismerésének és az ösztönzésnek az eszköze.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

bérmonitoring kedvezmény megrendelés kompenzáció
Kapcsolódó cikkek