Magyar gazdaság

IMF: Nem erre adtuk a pénzt!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2008-ban nyújtott hitelcsomagot Magyarországnak, és nem határozta meg, hogy mire lehet költeni a pénzt. Azonban az EU és az IMF a fizetési mérleg szükségleteire adta akkor a hitelt, és nem eszközvásárlásra – mondta Iryna Ivaschenko, az IMF képviselője.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2008-ban a fizetési mérleg szükségleteire adta a hitelcsomagot, és nem eszközvásárlásra – mondta a Washington székhelyű intézet képviselője, Iryna Ivaschenko. Hozzátette: az IMF nem határozta meg, mire lehet költeni a hitelcsomagot.

A Nemzetközi Valutaalap és az programja a fizetési mérleg szükségleteire irányult, és nem eszközvásárlásra – mondta Ivaschenko egy telefonos interjúban a Bloomberg hírügynökségben, két nappal azután, hogy a magyar kormány bejelentette: részesedést vásárolt a Molban. A források a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tartalékában pihentek.

Ilyen döntéseknél célszerű figyelembe venni a költségvetés likviditási tartalékait, és a külső tartalékokat – emelte ki.

Az IMF hiteléből több mint 3 milliárd euró megmaradt, amelyet a jegybanknál helyezett el a kormány. A Szurguttól a magyar állam megvásárolja a 21,2 százalékos Mol-részesedést, amely 1,88 milliárd euróba kerül.

Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak szerdán elmondta: a lehívott IMF-pénz ilyen célú felhasználása szokatlan, főleg a kormány eddigi adósságcsökkentési erőfeszítéseit nézve, még ha nem is sért szerződéseket, megállapodásokat.

„A nemzetközi szervezet jellemzően nem az állam továbbterjeszkedését elősegítendő juttatja a forrásokat a bajba jutott országoknak, az ilyen célú felhasználást - még ha nem is tiltott - nem feltétlenül tarthatja jó iránynak a Valutaalap” – magyarázta az elemző.

hitelcsomag Szurgut IMF Nemzetközi Valutaalap mol pakett hitel Mol csomag
Kapcsolódó cikkek