Magyar gazdaság

Kína beszáll a Malévba?

Még a nyári szünet előtt a parlament elé kerül az új közbeszerzési törvény, a Mol-tranzakció feltételei tökéletesen megfelelnek a nemzetközi üzleti gyakorlatnak, a Széll Kálmán terv élvezi a piac támogatását és harmonikus az együttműködés a külföldi befektetőkkel - közölte Fellegi Tamás a Joint Venture Szövetség közgyűlésén.

"Ez a pénz megvan, nem elköltöttük, hanem olyan vagyonba fektettük be, ahol gyarapodik" - üzente bírálóinak a nemzeti fejlesztési miniszter, aki tőle szokatlan vehemenciával vette védelmébe a Mol-részvények állami megvásárlását az idén 25 éves Joint Venture Szövetség (JVSZ) tanácskozásán. Véleménye szerint ezzel a tranzakcióval stratégiai tulajdonosként tud megjelenni az állam Közép-Európa legnagyobb olajtársaságában, csökken az ország energiafüggősége és a biztonságos energiaellátás jövője is szilárdabb alapokra került, ráadásul külpolitikai szempontból is jól járunk, mert elhárult az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésének komoly akadálya.

A keringő értesülésekre reagálva Fellegi Tamás azt is egyértelművé tette: igenis tárgyalt a Szurgutnyeftyegaz képviselőivel. "Ezekre a megbeszélésekre akkor került sor, amikor már volt miről tárgyalni, s az orosz cég képviselői rendkívül korrekt tárgyaló partnernek bizonyultak" - mondta a miniszter.

Azt is megerősítette, hogy haladéktalanul elkezdődik a Paksi Atomerőmű stressztesztje, ami soha nem látott szigor mellett zajlik majd az valamennyi hasonló létesítményében. Fellegi biztos abban, hogy a magyar cég meg fog felelni valamennyi brüsszeli követelménynek, és bízik abban, hogy hasonló vizsgálatokra világszerte, mert csak ez garantálhatja a nukleáris energia biztonságos felhasználását.

A magyar légitársaság jövőjével összefüggésben utalt arra, hogy a kínai-magyar légügyi együttműködés rá is kiterjedhet. A kétoldalú kapcsolatokról szólva méltatta a közlekedési kooperációs lehetőségeket a vasútfejlesztésben és az autóiparban, s elképzelhetőnek nevezte, hogy hamarosan magyar kötvénykibocsátásra kerül sor Ázsiában, kínai közreműködéssel.

Nem lesz negyedik mobil szolgáltató Magyarországon, még az idén kiírásra kerül a frekvenciapályázat és a meglévő korlátozások feloldására készül a kormány - vázolta az infokommunikációs kilátásokat. Fellegi szerint ez a stratégiai döntés az egész távközlési és adatátviteli piacot át fogja formálni.

Szurgutnyeftyegaz Malév fellegi jvsz kínai Joint Venture Szövetség
Kapcsolódó cikkek