Magyar gazdaság

Munkahelyért cserébe bérlakástámogatást ad a kormány

Ha legalább száz új munkahely létesül egy önkormányzat területén 2011–13 között, akkor az önkormányzat jogot szerez arra, hogy állami támogatást igényeljen költségelvű bérlakásokra – döntött a kormány. Az erről szóló kormányrendelet ma lép hatályba.

A kormányrendelet módosításának indoklása szerint a cél az, hogy növeljék a szakképzett munkaerő mobilitását. A munkahelyeket teremtő önkormányzatok az új lakóépület építése mellett pályázhatnak használt lakás vásárlására, illetve korszerűsítésre, bővítésre, felújításra is, vagy arra, hogy a saját tulajdonukban lévő ingatlant átalakítsanak lakásnak.

Azt nem szabták feltételül, hogy a munkahelyteremtő beruházás meg is valósuljon három éven belül. Már akkor is igényelhetnek támogatást, ha 2013. december 31-ig elindul a projekt, amelytől új állásokat remélnek. 2011. január 1-jéhez képest kell ígéret legalább száz új munkahelyre. Támogatásként a vételár 60 százaléka jár. A bérlakás bére csak költségalapú lehet, de ezt nem definiálja a rendelet.

Egy másik módosítással a kistelepüléseket támogatnák. A kétezer lelkesnél kisebb falvakban az állam négy bérlakás vásárlásában vállalhat szerepet. A támogatás nem lehet több a vételár 80 százalékánál vagy ötmillió forintnál. n VG

Szigorúbb felülvizsgálat

Változik a mozgáskorlátozottak támogatási rendszere is. Eddig a jogosultságot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) igazolta, ezt pedig a közreműködő bank köteles volt automatikusan elfogadni. Az ezután beadott kérelmeknél a banknak be kell kérnie a MEOSZ álláspontját, azonban ez nem köti a támogatás odaítélésekor.

Az összeg nem változik: új lakásra 250 ezer, akadálymentesítésre 150 ezer forint jár.

Világgazdaság Szigorúbb felülvizsgálat Változik a mozgáskorlátozottak támogatási rendszere is. Eddig a jogosultságot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) igazolta, ezt pedig a közreműködő bank köteles volt automatikusan elfogadni. Az ezután beadott kérelmeknél a banknak be kell kérnie a MEOSZ álláspontját, azonban ez nem köti a támogatás odaítélésekor.

Az összeg nem változik: új lakásra 250 ezer, akadálymentesítésre 150 ezer forint jár. -->

kistelepülés falvak mobilitás bérlakás munkahely
Kapcsolódó cikkek