Magyar gazdaság

Sötéten látja a dollár jövőjét a Goldman

A Federal Reserve a folyó évre 3,2-3,7 százalékos gazdasági növekedést vár. A munkaerő-piacot illetően is derülátónak mutatkozott és elképzelhetőnek tart egy kamatemelést a közeljövőben.

A Fed szakértői ugyanakkor kissé magányosak a véleményükkel – írja a Financial Times Deutschland. Alig egy nappal az amerikai jegybank jegyzőkönyvének április végi közzététele után a Goldman Sachs csökkentette az amerikai dollár kilátásaira vonatkozó prognózisát. A pénzintézet az euró/dollár árfolyamra vonatkozó prognózisát a korábbi 1,40-ről 1,45-re emelte három hónapos időtávon, a döntést pedig az amerikai gazdaság relatív gyenge növekedésével indokolta. A Goldman szakértői szerint a következő fél évben a zöldhasú tovább gyengülhet és egy euró ára elérheti az 1,50 dollárt, majd egy éves távlatban 1,55 dollárig is felkúszhat, az eurózóna adósságválsága ellenére.

"Tekintettel a továbbra is magas munkanélküliségre, az állami pénzügyek stabilizálásának szükségszerűségére és a változatlanul gyenge ingatlanpiacra, az Egyesült Államok növekedési kilátásai továbbra is kevésbé vonzóak, mint más országokéi" – fogalmazott elemzői kommentárjában Thomas Stolper.

A Goldman munkatársai szerint a befektetőket egyelőre nem sikerült meggyőzni a dollár stabilitásáról és az év vége előtt végrehajtandó alapkamatemelés lehetősége sem tűnik hitelesnek a pénzintézet szerint. A Goldman úgy látja, nem valószínű, hogy 2013 előtt magasabb irányadó rátát vezetne be a Fed, az "olcsó pénz politikájának" további fenntartása pedig nem növeli a befektetők bizalmát.

Minoru Shioiri, a Morgan Stanley szakértője szintén úgy látja, hogy a Fed aligha válthat szigorúbb monetáris politikára a közeljövőben és így nem valószínű, hogy erősödhet a dollár. A pesszimistább várakozásokat erősítheti meg az amerikai közgazdászok által szoros figyelemmel követett Philly Fed index, amely ahelyett, hogy a prognózisnak megfelelően 20 pontra emelkedett volna, 18,5-ről 3,9 pontra esett vissza.

GDP Goldman Sachs Philly Fed kamatemelés Fed euró/dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek