Magyar gazdaság

A Nemzetközi Fizetések Bankja katasztrófával fenyeget

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) arra figyelmeztetett, hogy a globálisan alkalmazott alacsony kamatlábak veszélyt jelentenek a világ pénzügyi stabilitására.

A BIS szerint a hitelfelvétel alacsony költségei következtében olyan hitelnyújtási és ingatlanár-boom következett be, amely az inflációt táplálta, különösen a feltörekvő országokban.

Ez viszont növelte a megélhetési költségeket és azzal fenyeget, hogy számos fejlődő országban elakad a növekedés. Szigorúbb globális monetáris politikára van szükség az inflációs nyomások megfékezésére és a pénzügyi stabilitás kockázatainak elhárítására - mutat rá a BIS, hozzátéve, hogy főként Ázsiában jelent terhet a magas élelmiszerár és az egyéb, létszükségletnek tekinthető cikkek drágulása.

A szervezet szerint az olcsó hitelhez való hozzájutás és az alacsony kamatlábak tarthatatlan szintre verik fel az ingatlanárakat. Számos feltörekvő piacgazdaságban az ingatlanárak megdöbbentő gyorsasággal emelkednek, és rohamosan nő a magánszektor eladósodottsága is.  Ez a trend hasonlít ahhoz, amely kirobbantotta a globális pénzügyi válságot. A BIS figyelmeztetett: ha a problémával nem foglalkoznak azonnal, az ingatlanpiacon bekövetkező krach megakaszthatja a gazdasági növekedést a feltörekvő gazdaságokban.

Mint a Financial Times Deutschland írja, a szervezet éves jelentésének bázeli bemutatásakor Jaime Caruana, a BIS vezetője a belföldi hitelezés túlzott mértékére és az ingatlanárak emelkedésére hívta fel a figyelmet. A szakértők elsősorban Indiában, Kínában és Brazíliában tartanak újabb pénzügyi válságtól.


 

buborék BIS Nemzetközi Fizetések Bankja ingatlanár válság kamat
Kapcsolódó cikkek