Magyar gazdaság

Itt van a legkevesebb munkanélküli Magyarországon

Harmadik hónapja csökkent a munkanélküliség Győr-Moson-Sopron megyében: a májusi kimutatás szerint 5,5 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya - mondta el Kara Ákos (Fidesz), a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke sajtótájékoztatón pénteken Győrben.

Márciusban 7,1, áprilisban 6,1, míg tavaly májusban 6,5 százalék volt ez a mutató - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a ráta "a szokásoktól eltérően" a fővárosinál is jobb.

Arra a kérdésre, mennyire érezteti hatását a piacon, hogy nemsokára újabb végzős évfolyamot bocsát ki az oktatási rendszer, a szakpolitikus azt közölte: a nyári munkák és a kivárás miatt ez a szeptemberi adatban lesz érzékelhető.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az eseményen azt közölte: májusban 11 ezer 409 álláskeresőt tartottak nyilván Győr-Moson-Sopron megyében, szemben az áprilisi 12.724-gyel, miközben az üres álláshelyek száma 3.415-ről 4.330-ra emelkedett.

Mintegy 2.200 tartósan - azaz egy évnél hosszabb ideje - állás nélkül lévő ember szerepel kimutatásaikban, és évek óta először fordult elő, hogy az álláskeresők között több a nő, mint a férfi. Az álláskeresők alig harminc százaléka szakmunkás, de közülük a fiatalokat szinte minden esetben el tudják helyezni, olyakor két-három állást is felajánlva nekik - mondta.

Az igazgató hozzátette: nőtt a diplomások aránya a munkanélküliek körében, elsősorban a különféle menedzserszakokon végzettekből nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

munkanélküliség oktatási rendszer Győr diplomás
Kapcsolódó cikkek