Magyar gazdaság

Megijesztett minket a Moody’s is

A Moody's vezetésének legfrissebb bejelentése szerint elképzelhető, hogy Magyarország hitelminősítését rontják.

A Moody’s Investors Service kijelentette, „bizonyos valószínűséggel” esélyt lát arra, hogy leminősítse Magyarországot.

A Moody’s a Standard & Poors’s hitelminősítőhöz hasonlóan "Baa3" illetve utóbbi az ezzel ekvivalens "BBB-", vagyis a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

Petr Vins, a Moody’s közép-európai igazgatója azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek egy Bukaresten adott interjúban, hogy a besorolás lefelé történő módosítására nagyobb az esély, mint arra, hogy a minősítést javítsák.

A felmérés a makrogazdasági kondíciók tekintetében arra mutat, hogy „mi tarthatjuk a besorolást vagy lefelé” módosítjuk – tette hozzá.

A hír megjelenés után a forint hajszálnyit gyengült az euróval szemben: 265-ös szint közeléből 265,5-ös kurzusig.

A Moody’s kommentárja nem nyugtathatja meg a piaci szereplőket. A „Baa3” hitelbesorolás negatív kilátással azt mutatja, hogy a következő lehetséges hitelminősítői lépés a leminősítés. A leminősítéssel a „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategória süllyedne Magyarország.

A hitelminősítők hosszabb távon tekintik a költségvetés és az államháztartás fenntarthatóságát. A 2010-es költségvetésben a kormányzat 4,7 százalékos, elemzők 5-6 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt látnak. Az államadóság csökkenése pedig elsősorban a magán-nyugdíjpénztári átvételének köszönhető.

A hitelminősítő tehát minden bizonnyal kivár addig, ameddig a Széll Kálmán-terv megvalósítási kockázatai csökkennek. A nemzetközi piac sem áraz egyértelműen felfelé irányuló hitelminősítői lépést: a CDS-felár (csődkockázati mutató) 240-260 bázispont között ragadt be.

Hétfőn a Fitch Ratings, Európa legnagyobb hitelminősítő intézete közleményében negatívról stabilra változtatta Magyarország adósságának besorolását. A Fitch a költségvetési kiigazítási programmal indokolta a kilátás javítását. A hitelminősítő elsősorban a program megvalósításától teszi függővé a további lépését.

A Standard & Poor’s viszont kedden megerősítette Budapest negatív kilátását, és azzal indokolta, hogy Magyarország hitelbesorolása is negatív kilátású.

hitelminősítés Moody's bóvli BBB- Magyarország befketetésre ajánlott Baa3
Kapcsolódó cikkek