Magyar gazdaság

Offshore adózás - Most a kormány nyit kiskaput

Tavaly bevezetett adószabályokat helyezne hatályon kívül egy friss törvénymódosítás.

Erőteljes jogbizonytalanságot okoz, és ezáltal gátolja a gazdálkodó szervezetek működését, így az fejlődését – a hivatalos indoklás szerint ez késztette Rogán Antal gazdasági bizottsági elnököt arra, hogy több, korábban az adóparadicsomokkal kapcsolatos ügyletek visszaszorítására bevezetett adószabály hatályon kívül helyezését kezdeményezze a T. Házban.

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításához kapcsolódó javaslat szerint a jövőben a magánszemélyek nem lesznek kötelesek bevallani az adóparadicsomokban működő cégeikből származó bevételeket. A jelenlegi szabály szerint ugyanis legalább 25 százalékos részesedés esetén a magánszemély adóköteles jövedelmét képezi az úgynevezett ellenőrzött külföldi társaság felosztott osztalékkal csökkentett, adózott eredményének a magánszemélyre eső része.
Könnyebbé válik a vállalkozások számára a magyarországi adóalap minimalizálása is. Jelenleg egy offshore cégnek – általában tanácsadási szolgáltatás vagy hitelnyújtás fejében – utalt összeg után 30 százalékos forrásadó hárul a vállalkozásra. A módosító ezt a forrásadó-kötelezettséget is megszünteti.

A módosítások az illetékkötelezettség minimalizálása felé is kiskaput nyitnak. A jelenlegi szabályozás nem engedi meg, hogy az ingatlanátruházási illetéket a cégek úgy kerüljék meg, hogy vállalkozások, részesedések adásvételének maszkírozzák ezeket az ügyleteket. Ezzel szemben a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban történő részesedésszerzés csak akkor lesz illetékköteles, ha az átruházó ingatlanépítő vagy – kereskedő társaság.

Tovább él a 2008-ban bevezetett adóamnesztia is, sőt, a módosító javaslat tovább bővíti ennek körét. A lehetőség eddig azoknak szólt, akik alacsony adókulcsokat alkalmazó államokból hazahozták ott tartott vagyonukat: ők kedvezményes, 10 százalékos megfizetésével legalizálhatták e pénzeket, és a jogszabály arról is rendelkezett, hogy annak eredetét az adóhatóság ezután már nem vizsgálhatja. A jövőben ez a lehetőség azok számára is megnyílik, akik magyarországi ingatlant vesznek a nevükre úgy, hogy azt egy offshore cég átadja nekik. A javaslat még arról is gondoskodik, hogy a 10 százalékos adót ilyen esetekben e magánszemélyek néhány kijelölt banknál megnyitandó számlára utalhassák, a pénzintézet pedig azonosításra alkalmas adatok nélkül továbbítja azt a költségvetésbe.

offshore jövedelem adóparadicsom adóköteles adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek