Magyar gazdaság

Széteshet a cseh kormány a reformok miatt

A közkiadások lefaragását és az egészségügyi rendszer átalakítását is veszélybe sodorhatja a cseh kormányon belül egyre fokozódó ellentét.

A kormányt alkotó három párt, a polgári demokraták (ODS), a Top09, illetve a Közügyek (VV) vezetői tegnapi – lapzártánk után véget érő – tárgyalásukon próbáltak dűlőre jutni a következő hónapok jogalkotási programjáról, miután május közepén a legkisebb kormánypárt, a VV vezetője, Radek John lemondott a korrupció elleni harcért is felelős miniszterelnök-helyettesi posztjáról. Arra hivatkozott, hogy a kormányfő beavatkozott stábja kialakításába.

A VV emellett azt követeli, hogy a miniszterelnök menessze a védelmi, a pénzügyi és az agrártárca vezetőjét. A koalíciós szerződésben lefektetett négy miniszteri poszt helyett jelenleg csak kettővel rendelkező párt felszólította minisztereit, illetve parlamenti képviselőit, hogy vonuljanak ellenzékbe, ha Necas nem „biztosít megfelelő súlyt” a kormányban a párt számára.

A koalíción belüli csatározások alááshatják a kabinet deficitcéljának teljesítését is. Necas kormányfő ugyanis arra tett ígéretet, hogy a három százaléka alá csökkenti az államháztartási hiány mértékét, amely program egyik sarokkövének az egészségügyi reform számít.
Necas a kormányon belüli vitákra reagálva április végén úgy fogalmazott, hogy a kabinetnek nem lesz oka tovább hatalmon maradnia, ha nem tudja június végéig a kiadáscsökkentő intézkedéseket a parlamenten átvinni. Korábban arra is ígéretet tett, hogy a deficitcsökkentést célzó döntések megszavazását a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal köti össze.

és áfa

A nyugdíjreformhoz szükséges jogszabályok kidolgozásával még adós a kabinet. A reform keretében 2013-tól önkéntes alapon a 28 százalékos tb-járulékból három százalékpontot magánnyugdíjszámlára utalhatnak a polgárok. E bevételek pótlására megemelik az áfát, vagyis az eddigi két kulcsot (10, illetve 20 százalékosat) 2013-tól 17,5 százalékon egységesítik. Emellett az alsó kulcs már jövőre 14 százalékra nő.


Csehország reform közkiadás cseh egészségügyi rendszer
Kapcsolódó cikkek