Magyar gazdaság

Szijjártó egy oldalon a rendvédelmisekkel: Kezdődik a tárgyalás

Egyik területen - a nyugdíjrendszer átalakítása terén - véget értek a tárgyalások a rendvédelmi dolgozókkal, viszont az új rendvédelmis életpálya-modellről csak most kezdődik a konzultáció a szakszervezetekkel - nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. Elmondta, 2012 január elsejétől a teljes nyugdíjrendszer átalakul, ez pedig nem csak a rendvédelmiseket és a rokkantsági nyugdíjasokat, hanem "egész Magyarországot" érinti.

A kormányzat ragaszkodik a mostani elképzeléseihez, az életpálya modell kapcsán viszont nyitott a tárgyalásokra. A szóvivő az interjúban arról is beszélt: 2012 január elsejétől a teljes nyugdíjrendszer átalakul, ez pedig nem csak a rendvédelmiseket és a rokkantsági nyugdíjasokat, hanem "egész Magyarországot" érinti.

Világossá vált, hogy vannak kérdések, amelyekben a szakszervezetek véleményét a belügyminiszter beépítette a kormány álláspontjába, és vannak olyanok, amelyekben nincs egyetértés – így nyilatkozott Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és a rendvédelmis szakszervezetek keddi megbeszéléséről.

A szóvivő megismételte a kedden már többször elhangzott szavakat: a rendvédelmi dolgozók és a kormány a nézetkülönbségeik ellenére is egyazon oldalon állnak; a választóvonal ugyanis nem köztük, hanem a “rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik”. A szakszervezeti vezetők pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem ismétlődnek meg az esetleges demonstrációkon a korábbi tüntetések jelenetei, amelyek a miniszterelnöki szóvivő szerint egyértelműen törvénysértést valósítottak meg.

A miniszterelnök azt is világosan elmondta a szakszervezeteknek, hogy ha nem került volna sor a már megtett és még terezett nyugdíjjal kapcsolatos intézkedésekre, akkor a nyugdíjrendszert nem lehetett volna visszarángatni a csőd széléről – fejtette ki álláspontját Szijjártó Péter.

“Azért is egy oldalon állunk a rendvédelmiekkel, mert együttműködésre van szükség velük ahhoz, hogy az elmúlt nyolc év hibáit kijavítsuk. Az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek oda, hogy a nyugdíjrendszer a csőd szélére került. Az, hogy a nyugdíjakat sikerült biztonságba helyezni, egy közös siker. Az is közös célunk, hogy egy idő után a rendvédelmi dolgozók a jelenleginél sokkal méltóbb, jobb körülmények között – mind anyagilag, mind társadalmi megbecsültség tekintetében – tehessék dolgukat” .

Szijjártó szerint a kormánynak tíz millió magyarországi polgár érdekeit kell szem előtt tartania, és nekik az az érdekük, hogy a nyugdíjrendszer stabil és biztonságos legyen; ennek érdekében pedig lépéseket kell tennünk, ehhez minél több ember munkájra van szükségünk – reagált a szóvivő, hozzátéve: ezért kínálták fel a lehetőséget önkéntes alapon a munkába való visszatérésre az ötvenhét év alatti rendvédelmi dolgozóknak. Innentől kezdve az is világos – tette hozzá kérdésre reagálva Szijjártó Péter -, hogy a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjakat fizet az állam, annak, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mindezekkel - és a teljes új nyugdíjrendszerrel - párhuzamosan szeretné életbe léptetni a kormányzat az új életpálya modellt, amelyről szeptember 15-ig tárgyal majd a belügyminiszter a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel – emelte ki Szijjártó Péter. “Tehát a tárgyalások egy része, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos rész véget ért, de az új életpálya modellel kapcsolatos tárgyalások most kezdődnek illetve folytatódnak” - tette hozzá a szóvivő.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszerben tett mostani változtatások csak az első lépés a rendszer átalakításában. A rendvédelmiseken és a rokkantsági nyugdíjasokon kívül egyéb társadalmi csoportokhoz is hozzányúlnak annak érdekében, hogy adott esetben ne kelljen vagy ne a mai mértékben kelljen a központi költségvetésből kiegészíteni a nyugdíjkasszát, hanem abból finanszírozzák, ami nyugdíjjárulékként befolyik? - kérdezte a Közbeszéd.

A nyugdíjrendszer átalakítása komplex kérdés, és ha azt mondjuk, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetünk, a pedig csak a nyugdíjkasszából folyósítható, akkor az egész rendszer átalakításra kerül – válaszolt Szijjártó Péter, hozzátéve: még egy-két hónapot várni kell az új nyugdíjrendszer részleteire, legelőször is június 30-ig, a szociális konzultáció kiértékelését kell megvárni.

Az új szisztémának jövő év januárjában kell hatályba lépnie. Addig részint meg kell ismerni a szociális konzultáció eredményeit, nyáron el kell végezni a szükséges jogalkotási előkészítő munkákat, ősszel pedig tárgyalhatja a parlament az új rendszer részleteit, törvényeit – hangzott az interjúban.

Az ismételt kérdésre, hogy ezek szerint valóban nem csak a rendvédelmisek és rokkantsági nyugdíjasok lesznek-e érintettek az átalakításban, hanem más csoportok is, a szóvivő úgy reagált: a nyugdíjrendszer átalakítása nyilván egész Magyarországot érinti.

nyugdíjkassza szociális konzultáció kormány rendvédelmisek nyugdíj
Kapcsolódó cikkek