Magyar gazdaság

Teljesen megszűnhet a korhatár előtti nyugdíj-kifizetés

Az Országgyűlés tegnap csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is tette az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást.

Az MSZP javaslatára név szerint szavaztak a parlament tegnapi ülésén a képviselők arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely csökkenthetővé vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tette az öregségi előtt folyósított nyugellátást. A kormánytöbbség által megszavazott módosítás alapvetően két dolgot céloz: a korkedvezményes nyugdíjak visszavételét, illetve a korhatár előtti rokkantnyugdíjak felszámolását. A javaslat tehát nem azt jelenti, hogy minden jelenlegi kedvezményezett teljesen elveszítené az állami segítséget, csupán azt, hogy az eddigi juttatásokat máshogy hívják majd, illetve a támogatás forrása a mostani gyakorlattal ellentétben nem a nyugdíjkassza lesz.

Tudni kell: jelenleg 238 ezren kapnak úgy öregségi nyugdíjat, 337 ezren pedig rokkantsági nyugdíjat, hogy nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Az átlagos havi kifizetés a korhatár alatti öregségi nyugdíjasoknak több mint havi 120 ezer, a korengedményeseknek csaknem 135 ezer, a korhatár alatti rokkantaknak közel 73 ezer forint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint.

Lázár János és Balsai István fideszes politikusok javaslata szerint csak a korhatár alatti munkaképes nyugdíjasok azok, akik teljesen elveszíthetik a nyugdíjat. A valódi, de a nyugdíjkorhatárnál fiatalabb rokkantnyugdíjasok (akik bajukat friss orvosi igazolással bizonyítják) továbbra is kapnak ellátást, csak feltehetően más néven, illetve esetleg kevesebbet, mint most. „A változások következtében a jövőben becslések alapján mintegy 150 ezerrel bővülhet a különböző területein tevékenykedő munkavállalói létszám” – mondta korábban Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter tervei szerint az átalakuló ellátásokkal kapcsolatban új, a foglalkoztathatóságot alapul vevő és a munkaerőpiacra való visszatérést segítő ellátórendszert vezetnének be.

A hangos nemmel szavazó szocialisták arra kérték Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, mert az hatszázezer ember megélhetését veszélyeztetné, szerzett jogokat vonna meg, így támadás lenne a jogállam és az államba vetett bizalom ellen is. A Jobbik diszkrimináció miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, ha megvonják a rendvédelmi dolgozók nyugdíját. Abban az esetben pedig, ha az összes, öregségi nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjat megvonják, a radikális párt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

megvonás kedvezmény rokkant nyugdíj nyugdíjkorhatár öregségi
Kapcsolódó cikkek