Magyar gazdaság

40 ezer forintból éljen meg egy önkormányzat? - Nem utal a kormány

A bajban lévő önkormányzatoknak év elején ígért 31 milliárd forintos támogatásból eddig 11,6 milliárdot kaptak meg az érintett települések a kormánytól. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került, azaz önhikis önkormányzatok támogatásainak kiutalása még fél éven át is húzódhat: az aktuális tervek szerint legkésőbb december 10-ig döntenek ezekről az összegekről.

Negyvenezer forint. Ebből az összegből – alig több, mint a feléből – egy családnak sem könnyű megélni, nemhogy egy teljes falunak. Pedig pontosan ekkora állami segítséget kapott a Békés megyei Újszalonta abból a keretből, amelyet márciusban ígért a kormány a legnagyobb bajba került településeknek. A határ menti falu esete nem egyedülálló. A kormány 31 milliárd forint kiegészítő gyorssegélyt ígért az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került, azaz önhikis önkormányzatoknak – ebből eddig 11,6 milliárd érkezett meg.

A támogatások kiutalása még fél éven át is húzódhat: az aktuális tervek szerint legkésőbb december 10-ig döntenek ezekről az összegekről. Ezután azonban még szükség lesz egy átfutási időre, hogy a bürokrácia kezelje a pályázatokat. Hogy ez pontosan mennyi idő lesz, azt nem lehet előre tudni, sokatmondó mindenesetre, hogy amikor áprilisban megkérdeztük az első részletek sorsáról a Belügyminisztériumot, azt a választ kaptuk, hogy néhány héten belül utalnak, s végül csak a nyáron érkeztek az első összegek a települések számlájára.

A kormány azt az utat választotta, hogy szinte minden helyre, az 1274 pályázó közül 1182-nek küldött több-kevesebb támogatást – gyakran meglepően keveset is. 118 olyan település volt, amely eddig egymillió forintnál kevesebbet kapott, s 879 helyen maradt tízmillió alatti az összeg. Márpedig a legtöbb helyen enynyiből a költségvetés lyukait sem lehet betömni. Információink szerint a legtöbb településen a legalább részleges adósságrendezésre, valamint az önkormányzati alkalmazottak fizetésére tervezik költeni, amit kaptak.

Újdonság az eddigi támogatásokkal szemben, hogy ezúttal nem csak kistelepülések folyamodtak segélyért. A legtöbb pénzt, 378 millió forintot épp a harmadik legnagyobb magyar város, Miskolc kapta. De a támogatási lista élén található pél-dául Kiskunfélegyháza, Salgótarján, Balassagyarmat és Mátészalka is. Már ez a rövid felsorolás is mutatja a földrajzi tendenciákat, a teljes lista pedig tökéletesen megerősíti a tényt: Kelet-Magyarország, különösen az északkeleti megyék, veszélyes lemaradásban vannak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás segély önkormányzat önhiki
Kapcsolódó cikkek