Magyar gazdaság

Beindult a polgármester lobbi - Mi lesz a megyékkel?

Megerősítette sajtótájékoztatóján lapunk értesüléseit a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ): valóban teljes egészében átszabja a kormány a megyék feladatkörét.

Szűcs Lajos, a szövetség elnöke elmondta, hogy a regionális területfejlesztési tanácsoktól nem csupán átkerül minden feladat a megyei szintre, hanem ezeket a testületeket valószínűleg 2012 végén meg is szüntetik.

Az átszervezéssel az állam magához vonja a közigazgatási feladatokat, méghozzá a megyei kormányhivatalokon keresztül. Ez a megyék számára könynyebbséget jelentene, a cél azonban az, hogy a közalkalmazottak ne érezzék meg a váltást. Gelencsér Attila, a MÖOSZ társelnöke erre a megyei fenntartású iskolák tanárait hozta fel példaként.

Ők ezután, ha valóra válnak a tervek, nem önkormányzati, hanem állami alkalmazottak lesznek, de közalkalmazotti státusukat megőrzik. A fizetésüket azonban az állam nem utalja ki a megyének, hanem közvetlenül adja. A tervek még bőven változhatnak, hiszen a javaslat parlamenti vitája sem kezdődött még el. A polgármesterek lobbija pedig, különösen a megyei jogú városokból, alaposan átírhatja ősszel a törvény szövegét.

megyei jogú város önkormányzat möosz megye
Kapcsolódó cikkek