Magyar gazdaság

Durvul a helyzet: Már tömegközlekedés sincs Esztergomban

A város 2008 óta nem fizetett a cégnek, ezért hétfő éjfélkor a Vértes Volán leállította a szolgáltatásait Esztergomban. Addig nem valószínű, hogy rendeződik a helyzet, amíg a politikai egyensúly nem áll helyre.

Tétényi Éva polgármester a Világgazdaságnak elmondta: már tárgyalt a Vértes Volánnal, de az önkormányzat fideszes többsége tavaly november óta nem tette lehetővé, hogy a közgyűlés foglalkozzon a problémával.
A korábbi tárgyalásokról Tétényi úgy fogalmazott: a Vértes Volán szeretne egy korrekt megállapodást aláírni, vagy biztosítva látni, hogy nem ingyen szállítja az utasokat. A polgármester hozzátette: nem hibáztatja a céget, hiszen ők is „érdekes helyzetben” vannak, nem tudják, kivel érdemes tárgyalniuk, vele vagy a fideszesekkel. A tömegközlekedés leállása eközben nem okozott komolyabb fennakadást az első napon, igaz, ennek a fő okai közt van az is, hogy nincs iskolaidő.

Esztergom volt az egyik fő érintettje a parlamenti törvényalkotási dömping egyik hétfő esti szavazásának is. Az önkormányzatok adósságrendezési eljárásának szabályait módosították, méghozzá úgy, hogy a testület jóval nagyobb szerepet kap a polgármesternél. Kósa Lajos a zárószavazás előtt benyújtott még egy módosító indítványt; ezzel tovább nő a központi befolyás, mert az adósságrendezést végző pénzügyi gondnokot a kormány nevezheti ki. Emellett a kormány dönthet az eljárási szabályokról is. A hogyan továbbról Tétényi annyit mondott: a jog eszközeivel nehéz továbblépni, marad a polgári engedetlenség.

Ha elfogadják az indítványt, a polgármestert pénzbírsággal is sújthatják, ha nem indul be az adósságrendezés – márpedig Esztergomban ez a helyzet, épp azért, mert a testület nem fogadta el Tétényi rendezési tervét. Szintén a helyi kormánypárti többséget erősítheti, hogy az ülést ezután a polgármester helyett levezethetné a megyei kormánybiztos is, aki Komárom-Esztergom megyében Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő, mellesleg Meggyes Tamás volt polgármester parlamenti padszomszédja.

Kósa Lajos polgármester tétényi éva Esztergom adósságrendezés Volán
Kapcsolódó cikkek