Magyar gazdaság

Euróbukás - A Nobel-díjas Paul Krugman elemzése

Paul Krugman figyelmeztet, hogy a hozamok az euróövezet perifériáján nagyobbak, mint az EU-csúcs előtt. A Nobel-díjas közgazdász elég negatív jövőt jósol Európának.

A kötvényhozam-különbségek az olasz és a német állampapírok között magasabb szinten állnak, mint a nagy európai mentőcsomag bejelentése előtt – írja Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász.

Mivel a csomag elsődleges célja az volt, hogy megnyugtassa a piacokat, mielőtt Olaszország és Spanyolország önbeteljesítő adósságspirálba süllyed, a kötvényhozamok emelkedése igen kedvezőtlen hír – vélekedett blogján Krugman.

A közgazdász felhívja a figyelmet arra is, hogy a német kötvényhozamok csökkentek. Véleménye szerint ez azonban nem tükröz nagyobb bizalmat Németország fizetőképessége iránt. Ha a befektetők kevésbé bíznak ebben, a potenciális költsége a periféria megmentésének, az majd tükröződni fog a magországok hitelminősítésében.

A gazdaság kilábalása kifullad, és az Európai Központi Bank végül lefújja a kamatemeléseit, és az irányadó kamat sok ideig alacsony maradhat. Amit a piac érzékelni fog, az a katasztrófa a periférián, illetve a magországok „Japánosodása”.

Európa adósság eurózóna Paul Krugman adósságválság
Kapcsolódó cikkek