Magyar gazdaság

Komolyan elmeszelheti hazánkat ma az Európai Bíróság

Az Európai Bizottság szerint a magyar szabályozás azzal sújtja a vállalkozásokat, hogy az adó értékét az ügylet megfizetéséig mindkét féltől elvonja. Az elmarasztaló döntésnek ugyanakkor gazdaságélénkítő hatása is lehet - mondta Kovács László az MR1 Kossuth Rádió műsorában.

Csütörtökön hirdet ítéletet az Európai Bíróság arról, hogy a magyar áfaszabályozás összhangban van-e az európai uniós joggal. Az Európai Bizottság tavaly tavasszal fordult az uniós bírósághoz, azt követően, hogy a témáról a magyar hatóságokkal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Két éve a bizottság már kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

Kovács László korábbi uniós biztos a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy a bíróság feltehetően elmarasztalja majd  Magyarországot az ügyben. A döntésnek ugyanakkor gazdaságélénkítő hatása is lehet - tette hozzá.

A bizottság szerint a magyar szabályozás azzal sújtja a vállalkozásokat, hogy az értékét az ügylet megfizetéséig mindkét féltől elvonja. A testület 2007 márciusában küldte az első levelet az ügyben az akkori magyar kormánynak, majd miután az ezt követő kétoldalú tárgyalások nem vezettek eredményre, az eljárás folytatódott, és az ügy az uniós bíróság elé került.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a magyar szabályozás nincs összhangban a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvvel, mivel lehetővé teszi, hogy a cégek adó-visszaigénylési jogának érvényesítését vég nélkül halasztgassák, miközben az irányelv ezt csak egy alkalommal engedi meg. A magyar szabályozás továbbá a vállalkozásokat is sújtja, mert már az általuk szállított áruk vagy nyújtott szolgáltatások árának kézhezvétele előtt az áfa megfizetésére kényszeríti őket; ráadásul az adó értékét az ügylet megfizetéséig mindkét féltől elvonja.

A bíróság úgynevezett főtanácsnoka, Yves Bot májusban már előzetes állásfoglalást tett közzé az ügyben, és ebben a bizottság álláspontját támogatta. A bíróság mindazonáltal hozhat ettől eltérő tartalmú ítéletet is.

áfa bizottság adó-visszaigénylés bíróság uniós irányelv
Kapcsolódó cikkek