Magyar gazdaság

Pályakezdők, 50 felettiek, GYES-ről jövők, figyelem!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelten támogatja a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalókat, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) két projektjén keresztül 4 évig 60 milliárd forintot biztosít a foglalkoztatásukra - ismertette Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormány múlt heti döntését szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor elmondta: a projekt támogatja az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérők, a bérpótló juttatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, valamint az ötven év felettiek foglalkoztatását. 

Az ötven év felettiek csoportjára kiemelt figyelmet fordít a kormány, mivel ez a korosztály a regisztrált álláskeresők több mint ötödét adja, az ő foglalkoztatásukra 17 milliárd forintot különítenek el a TÁMOP projektből, így több mint 17 ezren kaphatnak munkát ebből a csoportból - mondta az államtitkár.

Az államtitkár kifejtette: az ötven év feletti álláskeresők egy éven keresztüli foglalkoztatását a tárca úgy támogatja, hogy az első négy hónapban a munkabérre és járulékaira 100 százalékos támogatást fizet, a második négy hónapban legfeljebb 50 százalékos támogatást ad ugyanerre, az utolsó négy hónapban pedig járuléktámogatást biztosít. 

Az első két szakaszban maximum a minimálbér kétszerese és annak járulékai erejéig adható a támogatás, míg az utolsó négy hónapban a minimálbér kétszeresére számolt járulék a maximális támogatási összeg. 

Czomba Sándor hozzáfűzte: a munkaügyi központoknál igényelhető támogatást egy évnél kevesebb időre is igénybe lehet venni, ekkor ennek megfelelően arányosítják a három szakaszos támogatást. 

Ha ezzel a támogatással alkalmaz a munkáltató 50 év feletti munkaerőt, akkor egy év alatt több mint egy millió forinttal csökkenhetnek a munkaadói terhek - emelte ki Czomba Sándor. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a programba körülbelül 70.000, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű embert szeretnének bevonni. Czomba Sándor hangsúlyozta: a korábbi támogatásokhoz képest a tárca nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az önfoglalkoztatóvá és a vállalkozóvá válás támogatására.

Elmondta, hogy a bértámogatás mellett a résztvevők felének - körülbelül 35.000 embernek - képzést is adnak, ezzel is növelve a későbbi elhelyezkedési esélyeket. A foglalkoztatás ideje alatt ezenkívül mentor is segíti a munkavállalókat. Olyan képzéseket szerveznek, amelyekre valós munkaerő-piaci igény van, vagy konkrét beruházásokhoz - például az Audi győri beruházásához - kapcsolódnak - jelezte az államtitkár. 

Az államtitkár szerint a projekt keretében legalább 20.000 munkavállaló kerülhet tartósan vissza a munkaerő-piacra, vagyis a projekt befejezését követő fél év után is alkalmazásban lesz. A programba legalább 11.800 romát is bevonnak - fűzte hozzá Czomba Sándor.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek