Magyar gazdaság

Réthelyi: Bevált a megaminisztérium

Nem pártolná az egészségügy leválasztását a humánterületeket összefogó Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól a tárca irányítója, mert az öt szakterület együttműködése jó.

Réthelyi Miklósnak nem áll szándékában távozni, s az államtitkárai is maradnak - mondta el a Világgazdaságnak adott interjújúban a miniszter. Szerinte a kórházak idei adósságát a maradék pénzekből lehet kezelni, s az ágazat számíthat a 20 milliárd forintos népegészségügyi termékdíjra, ám a kultúránál létkérdés a vállalkozói réteg mecenatúrája. Azért állt ki a Nemzeti Színház főigazgatója mellett, amikor támadták őt Az ember tragédiája kapcsán, mert úgy tartja, a színházakban bemutatott darabok etikájáról szóló vita a művésztársadalom kompetenciája.

Készül a szociális koncepció, amelynek alapján meghatározzák, milyen feladatokat milyen forrásból kell finanszírozni ebben a szférában. A közoktatás nagy gondja, hogy 54 ezer diák hiányzik az iskolákból, így változhat a tanárok munkája. Súlyos hiba volt a főiskolák és egyetemek összemosása, ezen az új felsőoktatási törvénnyel változtatnak, az egyetemi szintű képzés minőségének javítása érdekében pedig emelnék a térítésköteles ponthatárt. Jövőre sem számíthatnak általános béremelésre a közalkalmazotti szférában dolgozók.

Az interjú teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Színház Alföldi Réthelyi Miklós
Kapcsolódó cikkek