Magyar gazdaság

Tovább dolgoznak a spanyolok

A spanyol parlament jóváhagyta a társadalombiztosítási rendszer reformját, ennek alapján a törvényes nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik

Korengedményes nyugdíjazásra 63 év betöltésével kezdve lehet nyugdíjba vonulni, ám ehhez 33 éven át tartó járulékfizetés szükséges. Az ellenzéki pártok élesen bírálták a reformot. A baloldal vezetői szerint igazságtalan törvénymódosításról van szó, a dolgozók jogait visszamenőlegesen csökkenti és azt a célt szolgálja, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat.

A jelenlegi szabályok szerint 35 év munkaviszonyt követően 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba a spanyolok. A 2013-tól életbe lépő jogszabály értelmében a korhatár 67 évre emelkedik, a kötelező dolgozói jogviszony időtartama pedig 37 évre – jelenti az AP.

A reform a munkaadók és a szakszervezetek között hat hónapon át tartó tárgyalások után jött létre. Valeriano Gómez spanyol munkaügyi miniszter visszautasította a bírálatot. Spanyolországban 2050-ben már legalább 18 millióan lesznek nyugdíjasok. Akik a realitást szem elől tévesztik, tönkreteszik a szociális gondoskodás rendszerét. Ezen kívül a nyugdíjreform rendelkezései nem szigorúbbak, mint Németországban, Franciaországban vagy Dániában – érvelt a tárcavezető.

spanyol szakszervezet Spanyolország nyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek