Magyar gazdaság

Utolsó határidők előtt Esztergom - Beleütközhetnek Kósa törvényébe

Egyszer már meghosszabbították az adósságrendezési eljárás végső dátumát – Nagyobb szigor jön.

Kaotikus ülésre készült tegnap este az esztergomi közgyűlés: bár az adósságrendezési eljárás sorsáról kellett volna dönteni, a Fidesz delegáltjai már az előkészítő kabinetülésen sem vettek részt. Az adósságrendezési eljárás végső határideje már lejárt volna, de a város egyik nagy hitelezőjének kérésére a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság harminc nappal meghosszabbította azt.

Ez lehetett az utolsó alkalom, amikor percekkel a kezdés előtt sem volt tudható, lesz-e egyáltalán ülés: ha a parlament jövő hétfőn elfogadja az adósságrendezéshez kapcsolódó törvények módosítását, meg lehet tartani a polgármester nélkül is. A megyei kormányhivatal kormánymegbízottjaként Czunyiné dr. Bertalan Judit vezetné az ülést. Neki valószínűleg nem lenne sok összeütközése a többséggel, lévén ő maga is fideszes parlamenti képviselő.

Addig azonban nem eldöntött, hogy a két adósságrendezési terv közül melyik a hatályos. A fideszes többség négy évig nem fizetne, majd 2015 és 2046 közt osztaná el a törlesztést. Tétényi Éva polgármester támogatói ellenben megállapodnának azokkal a cégekkel és bankokkal, amelyeknek most tartozik Esztergom, s a gyors visszafizetésért a tartozás egy részének elengedését kérnék. Tavasz óta nem tudni, mi tekinthető törvényesnek, hiszen a két fél gyakorlatilag szóba sem áll egymással.
Nem sokáig lehet tartható ez az állapot, ha az Országgyűlés elfogadja Kósa Lajos és más kormánypárti képviselők javaslatát. Sőt, ezen a héten tovább szigorodott a tervezet: a KDNP-s Michl József módosító indítványával a polgármester kötelességévé tették, hogy elindítsa az adósságrendezést, amennyiben a testület így dönt.

A módosítással konkrét határidőket is beemeltek a törvénybe. Ha számlát vagy fizetési felszólítást kap a város, vagy elismernek egy tartozást és kilencven napig nem fizetik ki, meg kell indítani az eljárást. Ha bíróság mondja ki a fizetési kötelezettséget, akkor harmadolódik az idő, csupán harminc nap marad a tartozás rendezésére.

Vészforgatókönyv a buszokért

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Vértes Volánnal közösen készít B tervet arra az esetre, ha a busztársaság jövő hétfőn leállítja a közösségi közlekedést. A város ugyanis 2008 óta nem fizet nekik. Napi kétszáz járat eshet ki. A tervek szerint a távolsági buszok több helyen állnak meg a jövő héttől, s érintik a belvárost is. A csökkenés így is nagy lesz: az eddigi nyolc helyett három busz látja el a feladatokat.


képviselőtestület határidő Esztergom adósságrendezés költségvetés
Kapcsolódó cikkek