Magyar gazdaság

A Bankszövetség már hónapok óta foglalkozik az önkormányzatokkal

Miniszterelnöki segítséget várnak a nehéz helyzetbe került, eladósodott önkormányzatok. A Bankszövetség már több hónapja külön bizottsággal vizsgálja a települések helyzetét.

A Magyar Bankszövetség már hónapokkal ezelőtt létrehozott egy munkacsoportot, hogy vizsgálja meg az önkormányzati hitelek kérdését, és a testület rövidesen beszámol a munkájáról - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a bankszövetség főtitkára.

Ahogy arról lapunk is beszámolta minden eddiginél jobban erősődő svájci frank miatti gondok enyhítésére levélben kért segítséget Orbán Viktor miniszterelnöktől a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Gémesi György MÖSZ-elnök, gödöllői polgármester szerint a helyhatóságok 1200 milliárd forint után fizetnek törlesztést.

Kovács Levente szerint elméleti lehetőség, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztésének elkezdését egy évvel elhalasszák, de van más lehetőség is.

Kovács Levente kifejtette: az egyes önkormányzatok különféle problémákkal küzdenek, más és más az eladósodottságuk mértéke, ezért a megoldás módja sem lehet egységes.

 "Minden önkormányzatnak, amelynek problémája van, le kell ülnie tárgyalni a saját bankjával. Ha találnak megoldást, akkor nincs miről beszélni, ha nem találnak, akkor érdemes közösségi problémakezelési elveket kidolgozni" - jelentette ki a főtitkár. A bankszövetség nyitott ezekre a megbeszélésekre - tette hozzá.

A szövetség elnöke elmondta, szeretnék elérni, hogy az önkormányzatoknak hitelező bankok az érintett helyhatóságok tőketörlesztését egy évre függesszék fel, majd a hátralévő 16-17 évre nyújtsák ki a fizetési periódust. „Ha a következő egy évben csak a kamatokat kellene törleszteni az eladósodott önkormányzatoknak, és sikerülne elnyújtani a fizetési időszakot, akkor el lehetne kerülni, hogy sok települési vagy megyei önkormányzat rendkívüli intézkedéseket legyen kénytelen meghozni, és a működési költségeit csökkentse tovább a hiteltörlesztés érdekében” – fogalmazott Gémesi.
A polgármester szerint informális tárgyalásokat már folytattak a bankokkal, amelyek „nyitottak voltak a megoldásra”, de a megállapodás megkötését a kormányzat szintjén kellene koordinálni, ezért fordultak a miniszterelnökhöz. Az 1200 milliárdos önkormányzati hitelállomány mintegy fele kötvénykibocsátásból ered, még jellemzően 2007–08-ból, három év türelmi idővel – vagyis a tőketörlesztési kötelezettség éppen most kezdődhet.

A kormányfőnek írt levél szerint a kibocsátott kötvények nagy része az európai uniós fejlesztési pályázatok önrészének fedezetéül szolgált, azaz többek között utak, bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális-egészségügyi szolgáltatásokat biztosító, legtöbbször működési költséget csökkentő, a kötelező feladatok ellátásához elengedhetetlenül szükséges létesítmények épültek belőle.

A legtöbb önkormányzat az uniós támogatások önrészét próbálta hitelből előteremteni: „Azért kényszerültek erre a lépésre, mert a folyamatos kormányzati forráskivonás miatt egyszerűen nem volt pénz arra, hogy az uniós pályázatok önrészét előteremtsék” – mondta a portálnak Gémesi György. A MÖSZ-höz érkezett jelzések szerint a tőketörlesztés megkezdése 300 önkormányzatot érint, így a fővárost, az egyes kerületeket, illetve számos megyét (például Hevest és Pestet) és nagyvárost (például Debrecent és Hódmezővásárhelyt).

A tőketörlesztés felfüggesztését javasló elképzeléseket a MÖSZ a miniszterelnökön kívül Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, valamint a további hat önkormányzati szövetségnek is megküldte. VG

Nőtt a magyar csődkockázat

Tegnap féléves csúcsra emelkedett a hazánk csődkockázatát jelző mutató. A magyar állam nemfizetése ellen biztosítást nyújtó csereügylet ára (ötéves CDS-felár) tegnap 17 bázisponttal, 338-ra emelkedett. Ilyen magasan legutóbb január végén járt a CDS-felár – írta a Reuters a Markit adataira hivatkozva.

Elemzők szerint ebben szerepet játszhatott az is, hogy kiderült, az eladósodott önkormányzatok – a svájci frank erősödésére reagálva – egy év hiteltörlesztési haladékot kérnének a bankjaiktól.

Elemzők szerint ebben szerepet játszhatott az is, hogy kiderült, az eladósodott önkormányzatok – a svájci frank erősödésére reagálva – egy év hiteltörlesztési haladékot kérnének a bankjaiktól. -->

bankszövetség Gémesi tőketörlesztés mösz önkormányzat kovács levente
Kapcsolódó cikkek