Magyar gazdaság

Árkot ásnak majd a közmunkások Ócsán - Energiaerdő is lesz

A nehéz helyzetbe került devizahitelesek továbbra is választhatnak az árfolyamrögzítés, a törlesztési határidő kitolása, az eszközkezelő igénybevétele, illetve önkormányzati lakások bérlése között. Az Ócsán épülő mintatelep önfenntartó kísérlet - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium (BM) területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára szerdán egy budapesti háttérbeszélgetésen.

A családok az 1000 négyzetméteres telkeken épülő alacsony rezsijű házakba költözhetnek - mondta Szaló Péter. A tárca azt kéri, hogy karitatív szervezetek mentorálják az új lakókat, ez elsősorban lelki, pszichológiai segítséget jelentene. Ez a modell sikerrel működik már az árvíz sújtotta Felsőzsolcán és a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben is - tette hozzá.

Ócsa új rendezési és településszerkezeti tervéről szeptember 14-én dönthet a helyi képviselő-testület. A közbeszerzési pályázat elbírálásánál nagy súllyal esik majd latba az építési költség. Szaló Péter körülbelül 150 ezer forintos négyzetéterenkénti fajlagos költséggel számol. Mint emlékeztetett, Felsőzsolcán 137 ezer forint volt az ingatlanok felépítésének nettó költsége négyzetméterenként.

A tervek szerint a szennyvizet helyben tisztítanák, és az erdőbe szivattyúznák. Ez egy úgynevezett energiaerdő lenne a száraz homokhátság területén - tájékoztatott Szaló Péter.

Közmunkások bevonásával készülne a lakótelep, ők főként a tereprendezésben és az árokásásban segédkeznének - mondta el Szaló Péter. A közmunkásokat nem a pályázaton győztes fővállalkozó, hanem az állam mint társberuházó alkalmazná.

Bölcsőde jelenleg nincs Ócsán, a település ezért három csoport indításával pályázik állami és uniós forrásokra. Az óvodát bővíteni kell, az épület tetőtere beépítésének finanszírozására szintén pályázik az önkormányzat. Ócsa közintézményeinek fejlesztésére további tervpályázatot írnak ki, ha ismert lesz a telep valódi mérete. A kiírás október második felére várható - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Belügyminisztérium reményei szerint az építkezés 2012 elején kezdődhet meg. Ezt elsősorban a közbeszerzési pályázaton vesztes vállalkozások esetleges jogorvoslati eljárása késleltetheti - mondta Szaló Péter.

A kormány az első ütemben 80 családnak épít 40-80 négyzetméter alapterületű családi házakat, az első épületek már jövő március végén elkészülnek. Az ócsai szociális családiház-építési programra, amelyben 500 családnak építenének ingatlanokat, 4-5 milliárd forintot szán a kormány. Erre a célra az idén 775 millió forint áll rendelkezésre.

közmunka lakótelep devizahitel minisztérium hitel ócsa
Kapcsolódó cikkek