Magyar gazdaság

Csúsznak az állami támogatások?

Nem kizárt, hogy a nemzetgazdasági tárcánál beígért átszervezés miatt az eredeti határidőhöz képest csúszik az egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatások rendszerének hetek óta kész új rendelettervezete. Hamarosan megszülethet az első olyan szerződés, amelynek kedvezményezettje magyar befektető lesz.

Hetekkel ezelőtt elkészült az egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatási rendszer (EKD) módosításának tervezete, a kormány mégsem tárgyalta meg, pedig ezt augusztusra tervezték – értesült a Világgazdaság. A csúszás okai nem ismertek, bár az vélhetően összefügg a felelős Nemzetgazdasági Minisztériumban – Matolcsy György tárcavezető által – kilátásba helyezett, még csak felemásan végigvitt, a külgazdaságot, ezen belül a beruházásösztönzést érintő átszervezéssel. Arra is csak következtetni lehet, hogy nem tartalmi indokok állnak a háttérben. A hírek szerint ugyanis az EKD-módosítás tervezetét kidolgozó, a tárcától augusztus elején menesztett Becsey Zsolt államtitkár feladatait továbbvivő Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár ugyanazokat a befektetéstámogatási szempontokat, stratégiát képviseli, mint elődje.

A tervezett kormányrendelet alapján csak 2013. december 31-ig lehetne támogatási döntést hozni. Az odaítélés szempontjai is módosultak, legalábbis a lapunk birtokában lévő – a hazai beszállítói háttéripar fejlesztésének a korábbinál határozottabb szándékát tükröző – tervezet alapján. Az egyik támogatási szempont ugyanis a „beruházó együttműködése a térségi beszállítói háttéripar fejlesztésében”, egy másik pedig hangsúlyt helyez a „beszállítók földrajzi közelségére”. További kitétel, hogy egyedi beruházási támogatás csak akkor nyújtható, ha a beruházó egy szerződés keretében együttműködik a kormánnyal egy beszállítói háttéripar kifejlesztésében az érintett térségben. Ez utóbbit már alkalmazzák, például ilyen beszállítófejlesztési együttműködési megállapodást kötöttek a General Motors Powertrain-Magyarország Kft.-vel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás beszállító EKD
Kapcsolódó cikkek