Magyar gazdaság

Jogaikat féltik a nagy városok

A kormánnyal is szembekerülhetnek a megyei jogú városok polgármesterei, miután az új önkormányzati törvény tervezete gyakorlatilag megszüntetné a legnagyobb települések különleges státusát.

Teljes hatáskörüket féltik a megyei jogú városok. A készülő önkormányzati törvény gyakorlatilag megszüntetné, de legalábbis kiüresítené ezt a közigazgatási kategóriát. A javaslat elfogadásáig mégis minden változhat, ezen városok polgármestereinek jó a parlamenti lobbiereje.

Gimnáziumok, könyvtárak, kórházak – ezekkel lehetnek szegényebbek a megyei jogú városok jövő januártól, ha a mostani tervek szerint fogadja el a parlament ősszel az új önkormányzati törvényt. Az ország legnagyobb városai nem jelentenének külön kategóriát az önkormányzatokon belül. Kérdés persze, hogy valóban rábólintanak-e erre az elképzelésre a képviselők, köztük azok, akik most még megyei jogú város polgármesterei.

Eddig a megyei önkormányzatban a megyei jogú városok – vagyis általában a megyeszékhely, valamint néhány helyen a környék második legnagyobb városa – nem kaptak szavazati jogot, azonban sok közös feladatra hoztak létre egyeztetőbizottságot velük. Ezekkel, valamint az informális érdekérvényesítés más útjain keresztül pedig népességi és gazdasági súlyuk miatt is erősek lehettek a nagyvárosok.

Most ez megváltozna. A megyei önkormányzatokba nemcsak listás szavazással választhatunk képviselőket, hanem a megye összes járási központjának polgármestere helyet kapna benne. A megyei jogú városi státus megszűnne, a polgármester csak egy lenne a járási központok irányítói közül.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

megyei jogú város könyvtár önkormányzat gimnázium kórház
Kapcsolódó cikkek