Magyar gazdaság

Jön az újabb megszorítás - Itt faraghatnak

A rokkantnyugdíjak rendszerén tovább szigorítanának a hazai elemzők, de a további különadók kivetésétől óvják a kormányt. Ez derült ki a lapunk által végzett felmérésből, amelyben arra voltunk kíváncsiak, mit tartana a piac a legsürgetőbb feladatnak az év végéig. Arra kértük a bankok és befektetési házak elemzőit, hogy 1-től 5-ig terjedő skálán értékeljék fontosság szerint a felmerült lépéseket, a felkért közgazdászok közül 8-an töltötték ki kérdőívünket.

Az Európai Bíróság által néhány hete elmarasztalt hazai áfavissza-térítési szabályok, illetve a várakozásoktól elmaradó gazdasági teljesítmény miatt az idei költségvetési tervek is borultak. A 2 százalékos többletcél teljesítéséhez egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora összegre lesz szükség, de legalább százmilliárd forintról beszélnek elemzők. A jövő évi hiánycél, amely a 2,5 százaléka, csak 1000 milliárdos megszorítás árán lesz tartható, amelynek csak alig felét fedi le a döcögve megvalósuló Széll Kálmán-terv.

Ebből az apropóból tartott ötletbörzénken a legnépszerűbb javaslat a rokkantnyugdíjak rendszerének további szigorítása volt, jóllehet, ezen a területen már az Orbán-, de még a Bajnai-kormány is tett lépéseket. Többen is jelezték a megkérdezettek közül, hogy itt a folyamat felgyorsítását várják a kormánytól. Az érintettek alkalmazhatóságával kapcsolatban erősek a kételyek, és a remélt költségvetési megtakarítások is elmaradhatnak a várttól – kommentálta a felvetést az egyik elemző. Mindenesetre a potyautasok kiszűrését, a nagyobb teherviselésre való rábírásukat nagyon fontosnak tartja.

A második legnépszerűbb felvetés a béren kívüli juttatásainak a megnyirbálása volt, pedig itt is jelentős szűkítés volt az elmúlt években. Elég, ha a 13. havi juttatás megvonására gondolunk, amelyet még a 2008-as IMF-csomag megkapásakor vállalt a kormány, igaz, később ebből valamennyit mégis kiosztottak. A béren kívüli juttatások rendszere átláthatatlan és esetenként indokolatlanul bőkezű – hangzik az egyik vélemény. A szakember szerint a közszféra javadalmazási rendszerét, teljesítménymérését, az elbocsáthatóság feltételeit, az általános minőségi kontrollt radikálisan közelíteni kell a magánszféra viszonyaihoz.

Ugyancsak elöl végzett a javaslatok közül a eltörlése, mivel a torzulásához vezet, létezése a feketegazdaság malmára hajtja a vizet az egyik válaszadó véleménye szerint. Volt, aki e szabályozásban területi, mondjuk régiós differenciálást tartana jó megoldásnak, vagyis ne ugyanaz legyen a törvényesen adható minimum Budapesten, mint mondjuk Nógrád megyében.

A legalacsonyabb pontszámot a már sokat bírált különadók kiterjesztése kapta. A javaslatra – nem meglepő módon – minden válaszoló 1 pontot adott. Ugyancsak népszerűtlen volt az a felvetés, miszerint az állam értékesítse a nemrégen megvásárolt részvénycsomagját. Ezt a jelenlegi nyomott részvényáron egyáltalán nem tartanák szerencsésnek a szakértők. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter menesztését sem igazán tartják sürgető vagy fontos kérdésnek. Bár a tárcavezető munkáját sok kritika érte, de korai még annak eldöntése, hogy a gazdaságpolitikája megbukott – írta az egyik elemző.

Az előre megadottak mellett további javaslatokat is tehettek a megkérdezettek. Többen felvetették a vagyonadó bevezetésének szükségességét, ezt több országban az egykulcsos szja-val együtt vezették be, így javítva a rendszer méltányosságát. Érkezet javaslat az élvezeti cikkek jövedéki adójának emelésére is, ezt leszámítva bevételnövelés helyett inkább kiadáscsökkentést javasolnak a szakértők, mert az állam gazdasághoz viszonyított mérete még mindig nagynak mondható.

Az önkormányzati rendszer reformjának beindítását is sürgetik az elemzők, emellett a bürokráciacsökkentés terén látnak még teret a gazdaságpolitika előtt. Tettek javaslatot az elemzők az útdíjrendszer gyorsított bevezetésére, a nyugdíjak befagyasztására, az ártámogatások, illetve az idősek utazási kedvezményének eltörlésére, valamint a banki termékek árazásának átláthatóvá tételére, amellyel párhuzamosan a bankadót meg lehetne szüntetni. Volt, aki az adóelkerülés elleni keményebb fellépést, több vizsgálatot és a feketemunka elleni razziák fokozását indítványozta. Meglátjuk, hogy a javaslatokból mennyi köszön vissza a kormány intézkedéseiben.

szigorítás hiánycél rokkantnyugdíj kormány közszféra
Kapcsolódó cikkek