Magyar gazdaság

Lesújtott Japánra a Moody's

Leminősítette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kormánykötvényeit a Moody's Investors Service a hatalmas költségvetési hiányra és az ország növekvő eladósodására hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő egy fokozottal "Aa3" szintre csökkentette Japán eddigi "Aa2" szintű besorolását. A besorolás kilátása stabil. Az "Aa3" szint már három fokozattal rosszabb a legjobb adósoknak kijáró "Aaa" besorolásnál.

A hitelminősítő nyugtalanítónak nevezte azt is, hogy Japánban gyakran váltják egymást a kormányok, s az emiatt kialakuló belpolitikai instabilitás megnehezíti a hosszú távú döntések elfogadását. Az utóbbi öt év alatt öt kormány váltotta egymást, s hamarosan távozik hivatalából Kan Naoto jelenlegi miniszterelnök is.

"Az utóbbi öt év során a gyakori vezetőváltás megakadályozta a kormányt abban, hogy olyan gazdasági és fiskális stratégiákat fogadjon el és hajtson végre, amelyek hatékonyak és tartós eredményt hozhatnak" - mutatott rá a Moody,s.

A hitelminősítő már májusban figyelmezette Japánt: ekkor vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat a kormánykötvények besorolását a romló növekedési kilátásokra és a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa hatásaira hivatkozva. A Moody''s szerint a természeti csapás gazdasági és államháztartási költségei a kezdetben vártnál sokkal magasabbak, és ezek felnagyítják a globális pénzügyi válság hatásait, pedig Japán egyébként sem lábalt még ki teljesen a válságból.

Az 1990-es évek eleje óta Japánban akkora kormányadósság halmozódott fel, amely messze meghaladja bármely más fejlett nagy ipari országét, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítási módszereivel kimutatott 226 százalékos, illetve az ettől eltérő kormányzati eljárással számolt 174 százalékos GDP-arányos adósságráta figyelembevételével egyaránt.

Elemzők szerint nemigen okozott meglepetést a Moody''s, és a kötvénypiaci reakciók enyhék lehetnek. A leminősítésre mindenki számított, legfeljebb az időzítés volt némileg meglepő, mert sokan arra számítottak, hogy a kormányfőváltás után következik be. A miniszterelnök-jelölteket tekintve úgy tűnik, hogy egyikük sem kezd komoly pénzügyi reformot, ezért hozta előre a Moody''s a leminősítést - mondta Szakuraj Juuki, egy befektetési vég vezetője.

A leminősítés nem okozott pánikot a nemzetközi devizapiacon és a tokiói értéktőzsdén sem. A 225 válogatott Nikkei mutatója enyhe pluszban áll, dacára a bankrészvények árfolyamának jelentős esésére. A jen árfolyama is stabil, az utóbbi órákban egy dollárért 76,50 és 76,87 jen közötti összeget kellett fizetni a nemzetközi devizapiacon.

Az Equilor napi elemzéséből kiderül gazdaságélénkítésre több programot is be fognak most indítani Tokióban, ebből kettő mindenképpen szót érdemel. Kan kormánya egy „zöld program” keretében alternatív energiafejlesztésre alapozott hatalmas infrastrukturális beruházásra készül, részben ennek keretében a földrengést követő helyreállítás is helyet kap.

Ami emellett még érdekes, hogy Japán rendelkezik a világ második legnagyobb devizatartalékával, ami jelenleg olyan 1,007 milliárd dollárra becsülhető, ebből pedig most elkülönítenek egy 100 milliárd dolláros alapot, amelyből jen erősödését próbálják fékezni. Azt nem tudni, hogy ebből vállalatokat kompenzálna-e a kormány, akiknek az erős jen veszteséget okoz, vagy közvetlenül devizapiaci intervenciót terveznek, utóbbi esélye egyébként nem kicsi, hiszen a jen továbbra is folyamatosan ostromol historikus értkeket a dollárral szemben, érdemes tehát rövid távon csapkodásra felkészülni az dollár/jen árfolyamban.

hitelminősítő Moody's leminősítés földrengés felülvizsgálat Japán instabilitás
Kapcsolódó cikkek