Magyar gazdaság

Megkegyelmezett az USA-nak a Moody's és a Fitch

Az amerikai államadósság-limit emeléséről hozott kongresszusi döntés után, szerda hajnalban megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyben negatív kilátást adva az osztályzatra. Londoni elemzők szerint a Standard&Poor's nem lesz ilyen "elnéző".

A negatív kilátás megállapítása mindazonáltal komoly mértékű javítás, a nemzetközi hitelminősítő ugyanis július közepe óta leminősítést valószínűsítő megfigyelés alatt tartotta az amerikai besorolást. A hitelminősítői gyakorlatban a leminősítési megfigyelés a negatív kilátásnál sokkal erőteljesebb utalás a várható - és jóval rövidebb időn belüli - osztályzatrontásra.

A Moody''s a szerda hajnali megerősítéshez fűzött indoklásában felidézte, hogy július 13-án azért helyezte leminősítési megfigyelés alá az amerikai szuverén kötvényosztályzatot, mert az adósságlimit emeléséről szóló döntés hiányában akkor még "csekély, de növekvő" valószínűsége volt az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerülésének.

A cég szerint azonban azzal, hogy a Kongresszus döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig, "gyakorlatilag megszűnt" egy ilyen törlesztési hátralék kialakulásának kockázata, és ez vezetett az "Aaa" adósosztályzat megerősítéséhez.

A Moody''s néhány órán belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amelyik gyakorlatilag levette a napirendről az Egyesült Államok adósosztályzatának rövid időn belüli visszaminősítését.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte Londonban, az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás utáni kommentárjában, hogy a kedden megszületett egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitcsökkentésre.

Jóllehet a Fitch Ratings hivatalosan nem erősítette meg az ő módszertanában "AAA"-val jelölt elit amerikai adósosztályzatot, viszont előzőleg nem is vette negatív megfigyelés alá ezt a besorolást, kedd esti londoni elemzésében közölte: véleménye szerint az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek, emellett az amerikai dollár továbbra is "kihívó nélkül" tölti be a globális tartalékvaluta szerepét. A piaci és a refinanszírozási kockázatokat minimalizálja a pénzügypolitikai és az árfolyam-rugalmasság, a dollár globális tartalékvaluta-státusa, valamint az amerikai kincstárjegypiac "példátlan" mérete és likviditása - állt a Fitch keddi londoni elemzésében.

A cég mindazonáltal alig burkolt leminősítési figyelmeztetést is elhelyezett elemzésében, kiemelve: számításai szerint a jelenlegi folyamatok alapján az amerikai államadósság 2012 végére eléri a GDP-érték 100 százalékát, és középtávon tovább növekszik, márpedig ez a profil "nem összeegyeztethető" az amerikai "AAA" adósosztályzat megőrzésével. A Fitch szerint ezért "életfontosságú" egy hiteles, középtávú deficitcsökkentő terv életbe léptetése.

A Moody''s Investors Service az amerikai adósosztályzat megerősítéséhez fűzött szerda hajnali elemzésében ugyancsak annak a véleményének adott hangot, hogy az adósságlimit-emelésről született megállapodás az első lépés egy olyan hosszú távú költségvetési konszolidáció felé, amelynek révén távlatosan is meg lehet tartani az amerikai államadósság-mutatókat az "Aaa" besoroláshoz szükséges paraméterek között.

A negatív kilátás a Moody''s elemzése szerint viszont arra utal, hogy az amerikai adósosztályzat leminősítési kockázatával járna a költségvetési fegyelem gyengülése a következő évben, további költségvetési konszolidációs intézkedések elmaradása 2013-ban, a gazdasági kilátások jelentős romlása, valamint az, ha a jelenleg vártnál érzékelhetően magasabbra emelkednének az amerikai kormány finanszírozási költségei.

Jóllehet két nagy nemzetközi hitelminősítő már hitet tett amellett, hogy egyelőre fenntartja a globális piaci kockázati megítélés alapmércéjének tekintett amerikai "AAA/Aaa" államadós-osztályzatokat, a harmadik, a Standard & Poor''s azonban még mindig leminősítheti az Egyesült Államokat.

Az amerikai szuverén adósosztályzatot júliusban az S&P is negatív felülvizsgálat alá vette, és ehhez fűzött akkori elemzésében közölte: az adósságplafon körüli politikai vita dinamikája alapján "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha az adósságlimit-emelésről megszületik az egyezség, ám az a Standard & Poor''s megítélése szerint nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

Londoni elemzők szerint mindezek alapján továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy az S&P az adósságlimit-megállapodás ellenére megvonja az Egyesült Államoktól az "AAA" besorolást.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja keddi elemzésében úgy vélekedett, hogy a most elért kongresszusi megállapodás nem állítja fenntartható költségvetési pályára az Egyesült Államokat, és a következő évtizedben sem stabilizálja a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-rátát.

A ház londoni elemzői szerint így ha a Standard & Poor''s következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor valószínűleg le is minősíti az Egyesült Államokat.

besorolás Moody's leminősítés USA AAA adóskockázat Fitch
Kapcsolódó cikkek