Magyar gazdaság

Mellár: Megbukott az Orbán-politika - Ha nincs reform, marad a fűnyíró

Mellár Tamás a Magyar Nemzetben megjelent elemzése szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott.

A napokban nyilvánosságra került makroadatok egyértelműen bizonyítják, hogy az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő – kezdi elemzését Mellár Tamás a Magyar Nemzetben. „Egyértelműbben és karakteresbben fogalmazva: megbukott” – hangsúlyozza a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára.

A közgazdász emlékeztet, hogy a az előző negyedévben megállt, és véleménye szerint kedvező esetben éri csak el a 2 százalékot ebben az évben, de valószínűbb az 1,5 százalékos bővülés.

Mellár szerint nem lehet hivatkozni a kedvezőtlen nemzetközi helyzetre a gazdaság leállása miatt, mert a környező országokban (cseheknél és a szlovákoknál) nagyobb volt a bővülés. „A valóság az, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által alkalmazott gazdaságpolitika kezdettől fogva elhibázott volt” – hangsúlyozza.

A közgazdász szerint egy strukturális egyensúlytalanságokkal terhelt, gyenge versenyképességű hazai vállalkozói körrel rendelkező gazdaságot nem lehet adócsökkentéssel fenntartható növekedési pályára állítani. „A 2011 tavaszán meghirdetett Széll Kálmán-terv jó irányba tett korrekciós lépés volt, amely valamelyest mérsékelte a feszültségeket, de megszüntetni nem tudta azokat” – hangsúlyozza.

Mellár Tamás szerint válaszút elé került az Orbán-kormány: vagy azonnal gazdaságpolitikai fordulatot hajt végre, vagy pedig óhatatlanul belecsúszik az elmúlt négy évtized „húzd meg, ereszd meg” politikájába.

Szerkezeti reformok nélkül marad a fűnyíróelv, amint az látható volt már az első fél évben is. Ennek hátulütője viszont, hogy a nyírás után a fű még jobban nő – teszi hozz.

A fogyasztás azért csökkent az elmúlt években, mert a hazai középosztály egzisztenciálisan megrogyott a 2006-os visszafogás utáni időszakban. Ez a réteg erősen eladósodott, elvesztette munkáját, felélte tartalékait, mozgástere végletesen beszűkült - sorolja.

Leszögezi: „Csak úgy képzelhető el a felzárkózás, ha ezt a középosztályt gazdaságilag megerősítjük. Ennek alapján lehet csak várni a fogyasztásbővülést és a belső piacok stabilizálódását”.

Legfontosabb lépés lenne Mellár szerint, ha a jövedelemadó-rendszert átalakítanák: az egykulcsos adórendszer helyett vissza kellene állítani a progresszív jövedelemadó-rendszert. A közgazdász három kulcsot javasol: 0, 16 és 32 százalékkal, a és az átlagbér szerint. Emellett szükség lenne egy általános vagyonadó bevezetésére is.

orbán-kormány gazdaságpolitika Mellár Tamás
Kapcsolódó cikkek