Magyar gazdaság

Negatív rekord a működő tőkében

Az év első negyedében a külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) egyenlege –34 millió euró volt, ez az eddigi legkedvezőtlenebb első negyedévi adat. Vészharangot mégsem kell kongatni, ugyanis ezen időszak számai hagyományosan nem igazán mérvadók.

Ami tény azonban: az ugyancsak alulteljesítő térségbeli versenytársainkénál is rosszabb volt a teljesítményünk. Ugyanakkor vannak biztató jelek, például az, hogy az utóbbi időben – a szaktárca tájékoztatása szerint legalábbis – élénkülni látszik az érdeklődés magyarországi projektek iránt.

A meglehetősen rossz első negyedéves tényadatok ellenére az idei működőtőke-beáramlás (FDI) értéke – egyedi, nagy értékű tranzakciók (például a Mol-részvények állami megvásárlása) nélkül – 3 milliárd euróra rúghat – vélik a gazdasági tárca szakértői, akik középtávon arra számítanak, hogy évi 4 milliárd euró FDI érkezik majd az országba. Ehhez persze az is kell, hogy a már megtelepedett cégek is hajtsanak végre kisebb-nagyobb bővítéseket, hiszen általában ezek adják az éves beáramlás javát.

Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest élénkült az érdeklődés, több a megkeresés, mint a múlt év második felében volt. Vannak új vonások is, mind a befektetők földrajzi eredetét, mind pedig a cégek ágazati hovatartozását illetően. Megjelentek a kínai vállalatok, sőt már indiai befektetők is – eddig jellemzően európai, illetve transzatlanti cégek fektettek be Magyarországon.

Újdonság az is, hogy nyitást tapasztalnak a volt Szovjetunió utódállamai részéről. Ágazati megközelítésben érdekes, hogy ismét jelentkeztek a mezőgazdasági feldolgozóiparhoz kapcsolódó nagyberuházók, s egyre több, a területére (például szolártechnikára) specializálódott gyártó érdeklődik magyarországi lehetőségek iránt. Mindeközben pedig megnőtt azoknak az érdeklődőknek a tábora is, akik regionális szolgáltató központot hoznának hozzánk, többen vidéki egyetemi városokba. Mindezzel együtt is – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérdéseire adott válaszában – a szolgáltatás és a gépipar viszi továbbra is a prímet. Regionális téren pedig egyensúlyhiány van.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

FDI működőtőke befektető befektetés
Kapcsolódó cikkek