Magyar gazdaság

Összeomlás szélén Görögország: még idén várható a csőd

Az eurózónában sem valószínű, hogy egyhamar véget ér a turbulencia, a héten az euróra újabb nyomás kerülhet, miután a görög államháztartásban további problémák üthetik fel a fejüket: a brutális gazdasági visszaesés miatt úgy tűnik nem sok tartható Athén vállalásából. A hitelminősítők még idénre csődöt prognosztizáltak.

A pénzügyminisztérium becslése szerint 2011-ben több mint 5-5,5 százalékos is lehet a visszaesés az országban, ami mellett aligha tartható a tervezett 7,5 százalékos GDP arányos hiány, hanem az jócskán 8 százalék fölött lesz. Az év első hét hónapjában az államháztartás bevételei 1,9 milliárd euróval csökkentek, a kiadások viszont 2,7 milliárddal nőttek tavalyhoz képest.

Az államháztartás összeomlása fenyegeti Görögországot, ami miatt egyre sürgetőbb a második mentőcsomag összeállítása. Emiatt Finnországra fog most elsősorban politikai nyomás nehezedni, hogy engedje át a görögöknek szánt 110 milliárd eurós pakettet, mindenesetre a huzavona valószínűleg ismét fog pár kellemetlen pillanatot szerezni az euró-piacon.

A helyzet súlyosságát jól illusztrálja, hogy az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegáltja hétfőn érkezik Görögországba, hogy pontos képet kapjanak az államháztartás állapotáról. Míg a hitelminősítői oldalról az S&P-től jelezték, hogy még az idén csődöt várnak Görögországtól.

A görög helyzet természetesen szoros összefüggésben van a jelenleg is zajló európai pénzügyi közösség további integrációjával, elsőssorban az euró-kötvények kialakításával. Nagy a nyomás például a német politikusokon, hogy állapodjanak meg a többi eurozóna tagállammal valamilyen formájú kockázat közösség létrehozásáról, máskülönben csak drágán és bürokratikusan lehet az egyes országok finanszírozását megoldani, például rendkívüli mentőcsomagokkal.

A németek viszont hallani sem akarnak a tervről, legalábbis egyelőre. Lassan őrölnek mostanában a malmok Berlinben, és adott esetben, kellő nyomás mellett be szokták adni a derekukat az ottani képviselők. Így mi nem zárkóznánk el attól a lehetőségtől, hogy még lehet pozitív döntés is az euró kötvényekről, ami nyilván valamilyen formájú megoldással szolgálhatna az euró tagországok egységének megőrzésére.

eurókötvény mentőcsomag IMF eb csőd tagország Görögország
Kapcsolódó cikkek