Magyar gazdaság

Ötletelés az euró kimetésére: bábot nevezne ki Merkel és Sarkozy

A szerkezeti átalakítás helyett a döntéshozatalban erősítené az eurózónát az uniós politikusok. Az EU-hoz közelálló körök szerint felmerült az a gondolat, hogy bővítsék az EU Tanácsa elnökének hatáskörét – számol be a Die Presse.

Ennek értelmében Herman Van Rompuy a jövőben az euró egyfajta koordinátoraként és szóvivőjeként működne, hogy erőteljesebben összefogja és fegyelmezze a politikát az euróövezetben. Az EU több magas rangú képviselője kifejtette, a lépéssel különösen a pénzpiacokba vetett bizalmat is erősítenék. Az a cél, hogy véget vessenek a tagállamok számos politikusa részéről érzékelhető kakofóniának. "Egyetlen hangnak kell lennie" - hangoztatta egy olyan illetékes, aki az euróövezet pénzügyminisztereinek havonta megrendezésre kerülő előkészítésével meg van bízva. Van Rompuy vezeti a 27 uniós tagország állam- és kormányfőinek találkozóit, ám az euróövezetben eddig nem volt hivatalos szerepe.

A Die Presse úgy tudja, hogy Franciaország és Németország még ebben a hónapban javaslatokat előterjeszteni az euróövezet jobb vezetésének biztosítására. Az Európai Bizottság is dolgozik ilyen terveken, amelyeket az októberben tartandó EU-csúcson akar előterjeszteni. A Le Monde francia lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnöke egyike azoknak, akik több hatalmat akarnak biztosítani Van Rompuy számára az euróövezet vezetésében. 

A Die Presse szerint Van Rompuy hatáskörének bővítése, az euróocsoport vezetőjének, Jean-Claud Juncker luxemburgi miniszterelnök a hivatalába való belefáradás jele. Ezenkívül Juncker tüske Németország és Franciaország szemében, amiért nem riad vissza az EU két legnagyobb tagállamának bírálatától - teszi hozzá a bécsi lap.

Van Rompuy Sarkozy Juncker Merkel tanács euróövezet
Kapcsolódó cikkek