Magyar gazdaság

Rekord közeléből zuhan a frank – Mi történt?

A svájci frank 10 forintot esett, miután a Svájci Nemzeti Bank alelnöke olyan nyilatkozatot tett, amely szerint nem zárnak ki semmilyen lépést a frank gyengítése érdekében. Thomas Jordan utalást tett az alpesi deviza árfolyamának euróhoz rögzítésére, valamint hangsúlyozta, tovább növelhetik a likviditást.

A svájci frank jelentősen gyengült, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) alelnöke, Thomas Jordan azt mondta, a jegybanki eszköztár része lehet, hogy ideiglenesen rögzítsék a frank árfolyamát. Kiemelte, hogy a politikai döntéshozók küzdenek a frank ralija ellen.

Bármely ideiglenes intézkedés, amely hatással lehet az árfolyamra megengedett, és a megbízatásunk ezt lehetővé teszi, amíg összhangban vannak a hosszú távú árstabilitással, hangsúlyozta Thomas Jordan a Tages-Anzeiger-nek adott interjújában. Az SNB szóvivője, Walter Meier megerősítette a kijelentést.

A svájci frank rekord közeli árfolyamról gyengült vissza a kommentár (illetve a javuló nemzetközi környezet) hatására az euróval és a forinttal szemben is. Az eurót 1,025-ös szinten jegyezték hajnalban, míg délelőtt 1,0522-ig jött fel a jegyzés. A frank 270 forintba került, és 260-ig jött le a jegyzés, majd 262 körüli szintre került.

Az euróval szemben 1,0075 a frank rekordja, vagyis közel paritás, amelyet két napja ért el, míg a forinttal szemben 272,6 felett.

Míg a jegybank elnöke, Philipp Hildebrand azt mondta, a központi bank nem adja fel szuverenitását, több közgazdász úgy látja, hogy az SNB megfontolhatja ezt a lépést, mert a frank egyre közelebb kerül a paritáshoz az euróval szemben.

Normális esetben azt gondolnánk, hogy ez soha nem történhet meg – mondta Ursina Kubli, a Bank Sarasin közgazdásza. „Ez egy nagyon drasztikus intézkedés lenne, de most egyre inkább reálisnak tűnik” – tette hozzá.

A svájci frank 31 százalékot erősödött az euróval szemben az elmúlt évben, miután a befektetők az euróövezeti szuverén adósságválság miatt aggódtak. Az SNB likviditásfokozó intézkedéseket vezetett be és nullára vágta kamatcélját a múlt héten, azonban a frank tovább erősödött, veszélyeztetve a svájci gazdaság növekedését és az exportot, írja a Bloomberg.

Az árfolyamrögzítés kapcsán az SNB igazgatótanácsi tagja a Le Temps-nek azt mondta, nem a legkönnyebb intézkedés bevezetni a rögzítést, sem politikailag, sem jogilag. Hangsúlyozta, az SNB megbízatása, hogy független monetáris politikát folytasson. A jegybank tegnap növelte a likviditást 120 milliárd frankra 80 milliárdról. „Képesek vagyunk még tovább növelni a likviditást” – mondta Jordan.

forint Frank deviza nemzeti bank intervenció beavatkozás euró SNB árfolyam jegybank
Kapcsolódó cikkek